Populația nu este influențată de propaganda negativă – încrederea în evoluțiile economice, în creştere

| 01 sep, 2014

Contrar însă trendului înregistrat la nivelul Uniunii Europene, românii și companiile care activează pe piața românească manifestă un optimism tot mai pronunțat față de evoluția economiei de la noi din țară.

În general, mass-media are tendința, influențată fiind de nevoia de a capta audiențe cât mai mari, să ignore știrile pozitive și să se concentreze cu precădere asupra celor negative sau a celor care au o doză (cu cât mai mare cu atât mai bine) de scandal. Ca urmare, subiectele care nu răspuns acestor criterii beneficiază de o atenție scăzută și, sunt foarte adesea chiar trecute cu vederea. Așa s-a întâmplat la sfârșitul săptămânii trecute cu un sondaj realizat la comanda Comisiei Europene, care măsoară încrederea populației și a companiilor în evoluția economică la nivelul diverselor state ale Uniunii.

În ansamblu, indicele încrederii în economie la nivelul UE a scăzut pentru a doua lună consecutiv, ajungând în luna august la 104,6 puncte, faţă de 105,8 puncte în iulie. Evoluția negativă a încrederii populației și a companiilor în evoluția economiilor respective este și mai drastică dacă privim doar spre zona euro. Astfel, încrederea companiilor şi consumatorilor a coborât cu 1,5 puncte în august faţă de luna iulie şi a ajuns la nivelul din decembrie 2013, adică 100,6 puncte, după o evoluţie relativ stabilă în precedentele cinci luni.

Contrar însă trendului înregistrat la nivelul Uniunii Europene, românii și companiile care activează pe piața românească manifestă un optimism tot mai pronunțat față de evoluția economiei de la noi din țară. Astfel, indicele încrederii în economie a crescut în România cu 1,4 puncte, la 101 puncte în luna august, faţă de 99,6 puncte în iulie, potrivit datelor anunţate joi de Comisia Europeană, rezultate în urma unui sondaj în rândul companiilor şi consumatorilor. Pe sectoare, indicatorul a înregistrat o creştere importantă în servicii, de la 1,3 puncte în luna iulie la 8,9 puncte în luna august.

Această evoluție pozitivă a încrederii în economia românească este rezultatul direct al faptului că, dincolo de datele statistice, sau de încercările diverșilor actori politici de a le manipula în interes electoral, atât populația cât și agenții economici resimt direct o îmbunătățire constantă a climatului economic general. Iar efectele se văd cel mai bine în creșterea consumului intern, indicator care, după scăderea accelerată înregistrată în perioada crizei economice a început în ultima perioadă să dea semne că reintră solid pe plus.

Implicit, faptul că românii și agenții economici privesc cu optimism către evoluția economiei românești este un semnal că aceștia valorizează pozitiv politicile economico-fiscale ale guvernului condus de Victor Ponta. Altfel spus, rezultatele sondajului întocmit de către Comisie oferă o replică indirectă lui Traian Băsescu și liderilor opoziției care, de ceva vreme încoace, tot încearcă să convingă opinia publică de iminența unei reintrări în criză, dacă aceste politici vor fi continuate.

Românii nu mai sunt însă dispuși să se lase manipulați și judecă perspectivele economice în mod obiectiv, funcție de ceea ce resimt pe propria piele. Or, creșterea constantă a veniturilor înregistrată în ultimii ani, îmbunătățirea spectaculoasă a ritmului de absorbție al fondurilor europene, sau eforturile pentru debirocratizare și stimularea competitivității au convins populația și companiile că politicile cabinetului sunt corecte și împing economia românească pe drumul cel bun.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ