Portretul robot al protestatarului – nu ştiu de ce sunt aici

| 20 sep, 2013

Protestele care au tot avut loc în Piaţa Universităţii au demonstrat că cei adunaţi acolo nu sunt nici informaţi cu privire la proiectul de exploatare Roşia Montană şi nici nu au o explicaţie valabilă de ce protestează.

Proiectul de lege cu privire la exploatarea minieră de la Roşia Montană a divizat România în două grupuri, cei pro-exploatare şi cei care sunt împotriva acesteia. La cea de-a doua categorie au aderat cetăţeni din categorii sociale şi profesionale diferite, care nu au multe puncte comune. Astfel, împotriva proiectului de la Roşia Montană sunt studenţi, oameni politici, reprezentanţi ai ONG-urilor, oameni cu o situaţie financiară medie sau bună.

Protestele care au tot avut loc în Piaţa Universităţii au demonstrat că cei adunaţi acolo nu sunt nici informaţi cu privire la proiectul de exploatare Roşia Montană şi nici nu au o explicaţie valabilă de ce protestează. În marea lor majoritate, protestatarii nu sunt altceva decât persoane care vor doar să iasă în stradă şi să se declare împotriva sistemului. De ce? Pentru că e cool, aşa cum rezultă din declaraţiile lor.

Încă de la începutul protestelor s-au ridicat semne de întrebare cu privire la motivaţia acestor persoane. În cele două săptămâni s-au putut extrage însă câteva explicaţii. Una dintre ele reiese chiar din bannerele afişate: sunt în stradă să înjure mass-media. Tot mai multe mesaje ale aşa-zişilor protestatari vizează presa, deoarece, în incapacitatea lor de a susține un mesaj coerent, presa i-a prezentat exact cum sunt ei: un grup de oameni care consideră că e cool să protestezi, fără a avea vreun scop.

Întrebați de reprezentanţi ai mass-media cu privire la scopul lor, protestatarii dau tot felul de răspunsuri, care de care mai „şocante”. Unii dintre ei sunt acolo pentru pacea în lume, alţii pentru protejarea naturii pe care Dumnezeu ne-a dat-o, iar alţii doar pentru că au ieşit nişte prieteni.

Posturile de televiziune şi ziariştii au conturat un profil apropiat de realitate. Protestatarul de la Universitate este o persoană care petrece ziua în Centrul Vechi cu prietenii, au acasă o condiţie materială bună sau foarte bună şi deţin tot felul de gadgeturi, care mai de care mai scumpe. Aşadar, cum poate o astfel de persoană să înţeleagă problema socială de la Roşia Montană? Cum poate cineva care are un trai decent să înţeleagă faptul că nişte persoane nu au bani pentru mâncare sau pentru a-şi trimite copiii la şcoală?

Protestele din Piaţa Universităţii nu se compară cu ceea ce a fost în iarna anului trecut şi nici cu cele din anii 1990. Anul trecut oameni au ieşit în stradă pentru că aveau probleme adevărate, pentru că nu puteau să mai suporte să fie batjocoriți de nişte guvernanţi care au arătat că nu le pasă de ei.

Aceste proteste care au loc aproape în fiecare seară la Universitate au devenit mai mult o distracţie, transformându-se de multe ori într-un adevărat circ. Modul în care se protestează acum este cu PET-uri, cu tobe, ba chiar și cu un cvartet care cântă în fiecare seară „Nothing else matters” de la Metallica. Melodia chiar este ilustrativă pentru cei care protestează, pentru că lor nu prea le pasă, în general, de multe lucruri care au loc în ţara asta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 sep, 2013
Andrei
Nu mai bagati in seama toti habarnistii care-si dau cu parerea pe unde apuca. Mr. Pop, iti doresc sa vii daca nu in Piata Universitatii, macar in Brasov duminica de duminica, si sa apuci sa vorbesti cu oricine de acolo. Vei putea atunci, odata ajuns la un protest impotriva exploatarii RMGC sa te edifici si sa faci un portret robot al protestatarilor ( nu cred totusi ca se poate, suntem mult prea diferiti uniti de un scop comun). Daca tu ai fost crescut in aceasta tara cu mentalitatea pe care-o banuiesc, nu cred ca cunosti adevaratele sensuri ale cuvintelor "solidaritate", "spirit civic", " demnitate" etc. Esti doar o marioneta ca toate celelalte. Iti recomand mai degraba, sa mergi cu pungi de ulei si zahar prin Teleorman, vad ca esti preocupat si-ti doresti o cariera in politica. Acolo devii ales, nu cu articole extrem de prost documentate si subiective din cale-afara. Esti un viitor nimic, draga domnule. Tot asa inainte.
21 sep, 2013
Catalin
CE ARTICOL MAI E SI ASTA
Bai Gigi, fi atentu, tu ala care ai facut articolul asta: In primul rand eu sunt din Alba Iulia si c-am stiu ce se intampla aici iar in al 2-lea rand credca iei bani grei pentru a fi PRO GOLD CORPORATION. Fi si tu sigur ca in momentul in care va incepe exploatarea, Alba Iulia, cel putin si o parte din jud, Cluj va disparea! Auzi bai ziaristul c***lui ce esti, tie ti-ar conveni sa traiesti in zona asta daca ai sti ca peste putin vei fi radiat sau si ce mananci vor contine cianuri? Eu cred ca nu! Asa ca mai taci in p**a mea si nu mai vorbi tu. Proiectul asta nu ne aduce ceva benefic tarii, iar oamenii de la Rosia sunt amenintati sa isi paraseasca propiile gospodarii. Eu nu inteleg oamenii care sunt PRO proiectului de exploatare..eventual ca iei niste sume de banii. Voi nu stiti ca aici in Alba Iulia, chiar langa oras in doar 1 an s-a construit un cartier , si nu orice fel de cartier, e un cartier rezidential pentru cei care renuntau la proprietatile din Rosia Montana! Si sa nu imi spui mie ca au facut cartierul ala fara nici un interes! Sunt multe de povestit dar hai sa fim impotriva proiectului de expoatare de la Rosia Montana si sa ne iubim tara sa nu fim bomba ecologica a europei ;)
20 sep, 2013
Margarit Florin
bravo gazetarule ai facut si tu un articol senzational ca si toata presa romaneasca de altfel...ai fost tu in piata sa ne intrebi daca avem habar de ce suntem acolo? sau ai facut articolul pe genunchi? sa vedem duminica asta daca vom avea habar de ce suntem acolo ...sa vii sa iei interviuri.... sa ne spui pretul tau ca facem cheta sa ne faci si noua un articol asa frumos ...
20 sep, 2013
Daniela
Articol aberant
Eu nu inteleg de unde ai luat aceste informatii profund aberante. Inteleg ca nu inteleg... Modul cum ai abordat problema este partinitoare, deci afirmatiile tale nu au un temei logic, sunt afirmatii fara fond, scrise doar din intuitie, nu culese din realitatea Pietii Universitatii. Rusine sa-ti fie! Oamenii de acolo sunt informati si stiu detalii atat despre exploatare, cat si despre consecintele acesteia, despre valoarea culturala a zonei si despre importanta ei. Nu cred ca esti in masura sa te pronunti in legatura cu acest subiect. S-au impartit pliante multimii cu toate informatiile despre proiect.
20 sep, 2013
GCM
@Daniela.
Cu ultima propozitie ti-ai nulat logica intregului comentariu.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ