Potor (MADR): România are 30% din forţa activă de muncă în agricultură

| 28 apr, 13:54

România are 30% din forţa activă de muncă angajată în agricultură, faţă de 4% în ţările din Vest, însă productivitatea este la jumătate din media europeană, a afirmat, joi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Alexandru Potor, la un forum pe teme agricole.

Acesta a subliniat, totodată că o eventuală restructurare a sectorului agricol nu va scădea populaţia activă în agricultură sub 10%. 

"Nu ar trebui să căutăm să implementăm formele fără fond. Dacă în Europa marea majoritate a populaţiei nu este angajată în agricultură şi o să vă rog să mă scuzaţi că nu am cifrele în faţă, dar dacă nu mă înşel undeva la aproximativ 4% din populaţia activă este în agricultură şi România are undeva în jur de 30% din forţa activă angajată în agricultură. Nu ştiu dacă ar trebui să luăm de facto că este un lucru rău acesta. Poate că vom merge către o normalizare a situaţiei, poate că şi în România se va înregistra o restructurare a sectorului agricol cu o scădere a populaţiei în agricultură, dar nu cred că vom ajunge la o situaţie să avem sub 10% populaţie activă în agricultură", a spus Alexandru Potor. 

Acesta susţine că în România se remarcă o productivitate scăzută la nivel general în agricultură, undeva la jumătate din media europeană, iar aceasta şi pentru faptul că avem o foarte mare fragmentare a exploataţiilor. 

"România are o treime din toate fermele din Europa ceea ce face din ţara noastră un element de specificitate absolută. Se vorbeşte foarte mult la nivel european de faptul că spaţiul rural şi agricultura în ansamblu îşi pierd vitalitatea. Îşi pierd vitalitatea pentru că localităţile se golesc de tineri, pentru că cei care rămân în urmă nu mai au apetit, nu mai doresc să se angajeze în agricultură. România nu a ajuns încă în această situaţie. Nu suntem în faza în care să ne punem problema atât de acut în ceea ce priveşte un exod sau o golire a satului românesc, dar trebuie să avem un semnal de alarmă în direcţia asta. Nu ar trebui să ajungem în situaţia altor ţări vest europene în care să trebuiască să alocăm bani pentru a repopula satul românesc", a declarat Alexandru Potor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ