Povestea fascinantă a câinelui care a trăit 11.000 de ani

| 24 ian, 2014

Într-un studiu publicat în 2013, cercetătorii britanici au descoperit că durata medie de viață a unui câine de companie este de 12 ani. A existat însă în istorie și o "excepție matusalemică".

Un câine născut cu 11.000 de ani în urmă "trăiește" și în ziua de astăzi. N-a descoperit o poțiune a nemuririi, ci soluția folosită a fost mult mai radicală. Unele celule ale sale au devenit canceroase și au invadat alți câini, care la rândul lor le-au răspândit mai departe. Acel câine "trăiește" și astăzi în trupurile multor câini din toată lumea, scrie nationalgeographic.com.

Prima referire la acest câine a apărut într-o carte publicată în 1810, de către un veterinar britanic pe nume Delabere Pritchett Blaine. Veterinarul britanic observase câini cu un tip de cancer care apărea în zona genitală a câinilor, cu un aspect de conopidă. Mulți câini mureau în urma tumorilor, însă unii se vindecau în mod miraculos, tumorile dispărând de la sine după câteva luni.

În 1871, un veterinar rus a demonstrat că aceste tumori erau de fapt infecții. El a tăiat o astfel de tumoră de la un câine și a frecat-o de zonele genitale ale unui alt câine, care ulterior s-a îmbolnăvit de cancer la rândul său. Precum bacteria care provoacă sifilisul sau virusul care provoacă SIDA, tipul acesta de cancer se folosea de contactele sexuale pentru a se răspândi. De atunci, tumora tranmisibilă veneric canină a fost identificată la câini de pe toate continentele.

În ultimii ani, cercetătorii au analizat ADN-ul celulelor canceroase din aceste tumori și au descoperit că tumora transmisibilă veneric canină nu reprezintă o formă obișnuită de cancer. Dacă ar fi fost o formă obișnuită de cancer, ADN-ul dintr-o tumoră ar fi trebuit să fie o versiune modificată a ADN-ului celulelor sănătoase ale câinilor. Însă în realitate toate ADN-urile celulelor canceroase întâlnite la toți câinii din lume sunt foarte asemănătoare.

Oamenii de știință au stabilit că tumora canceroasă s-a format pentru prima oară la un câine malamut din Alaska, care "trăiește" astfel de 11.000 de ani cu ajutorul altor câini.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ