Poziția lui Kelemen Hunor în scandalul diplomatic româno-ungar

| 17 sep, 17:19

Raţiunea trebuie să învingă în scandalul diplomatic dintre România şi Ungaria legat de gardul de la graniţă, declară preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. El spune că după 2011-2012, "lucrurile s-au stricat cu o viteză uluitoare" în relaţia bilaterală.

Kelemen Hunor speră că relaţia româno-ungară se va detensiona în câteva zile: "Sper că în câteva zile ne vom întoarce şi vom discuta mult mai calm, fiindcă într-adevăr, orice gard în această zonă a Europei nu are cum să fie primit pozitiv, nu are o conotaţie pozitivă, din punct de vedere simbolic, în nici un caz. Dar trebuie să vedem şi contextul şi trebuie să spunem foarte clar şi foarte hotărât: acest gard nu ne desparte, nu desparte România de Ungaria, nu ne împiedică să circulăm liber în spaţiul european, nu se ridică acest gard împotriva României (...). Problema este că aceste soluţii individuale pe termen lung nu rezolvă problema, problema poate fi rezolvată doar la nivelul Uniunii Europene. Întrebarea este dacă UE poate asigura graniţele, poate apăra graniţele externe", a subliniat liderul UDMR la RFI.

Liderul UDMR face apel la calm: "Pur şi simplu, cred că lipsa de raţiune politică la un moment dat duce la astfel de declaraţii. Vreau să ne întoarcem şi să discutăm aceste aspecte calm".

Citește și:  Ministrul de Externe ungar, deranjat de "remarcile extremiste şi mincinoase" ale lui Ponta

"Sper că raţiunea va învinge"

Kelemen Hunor remarcă faptul că "lipsesc întâlnirile bilaterale atât la nivel parlamentar, cât şi la nivel guvernamental, lipsesc foarte-foarte multe instrumente sau nu sunt folosite, când până la urmă ar trebui să fim conştienţi cu toţii că este vrând-nevrând şi pentru România şi pentru Ungaria un drum comun, un spaţiu comun, un viitor comun, proiecte comune. Eu sper că totuşi în perioada următoare raţiunea va învinge (...). După 2011-2012, după căderea Guvernului Ungureanu, lucrurile s-au stricat cu o viteză uluitoare".

Preşedintele UDMR spune că maghiarii din România sunt "prinşi la mijloc" în scandalul dintre România şi Ungaria legat de gardul de la graniţă: "Nu este în interesul nimănui, nici al românilor, nici al ungurilor şi cel puţin în cazul nostru, în cazul maghiarilor din România, în nici un caz, fiindcă dacă apar tensiuni între cele două ţări, între cele două guverne, vrând-nevrând noi suntem la mijloc".

Tag-uri: kelemen hunor, UDMR
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ