Președintele Iohannis a promulgat legea privind votul prin corespondență

| 19 noi, 18:26

Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea privind votul prin corespondență. După adoptarea legii în parlament, preşedintele a trebuit să aştepte şi decizia de constituţionaliotatea a Curţii Constituţionale, deoarece actul normativ a fost atacat de grupul ALDE.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat şi pe Facebook promulgarea legii votului prin corespondenţă.

"Încă de la începutul mandatului meu, am spus foarte clar că este inadmisibil ca românilor, oriunde s-ar afla ei, să le fie îngrădit dreptul la vot. Legea privind votul prin corespondență, pe care am promulgat-o în această după-amiază, a fost aşteptată de întreaga societate şi asigură premisele respectării dreptului fundamental la vot pentru toţi românii, oriunde s-ar afla ei în lume", a scris Iohannis păe Facebook.

Citeşte şi: CCR: Votul prin corespondenţă, echilibru între universalitatea votului şi caracterul corect al alegerilor

Şeful statului a semnat joi decretul pentru promulgarea Legii privind votul prin corespondență, precum și modificarea și completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

"Legea votului prin corespondență a fost un obiectiv pe care președintele Klaus Iohannis și l-a asumat încă de la începutul mandatului. Acest act normativ este unul așteptat de întreaga societate și asigură premisele respectării dreptului fundamental la vot pentru toți românii, oriunde s-ar afla ei în lume", menționează Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă.

Șeful statului spunea miercuri că legea privind votul prin corespondență este promulgabilă și că după ce se va întoarce de la Bratislava o va promulga dacă se îndeplinesc procedurile.

Curtea Constituțională a României a decis miercuri, în unanimitate, că este constituțională legea privind votul prin corespondență.

În 3 noiembrie, ALDE a anunțat că grupul parlamentar al formațiunii de la Senat, alături de cel al UDMR, senatori de la UNPR și PSD, precum și un senator independent au depus la Curtea Constituțională o contestație la legea privind adoptarea votului prin corespondență de către Parlament.

Proiectul votului prin corespondență a fost adoptat de Camera Deputaților la sfârșitul lunii octombrie. Actul normativ va fi aplicat doar la alegerile parlamentare, nu și la cele prezidențiale și europarlamentare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ