Președintele Klaus Iohannis prelungește suspansul: Voi desemna premierul după Crăciun

| 22 dec, 11:41

Rundele de consultări cu partidele politice s-au încheiat la Cotroceni, iar preşedintele Klaus Iohannis va face o declaraţie de presă la ora 14.00, fiind aşteptat să anunţe numele noului premier desemnat. În urma consultărilor, PSD prin Liviu Dragnea a propus-o premier pe Sevil Shhaideh, consilier în Ministerul Dezvoltării Regionale şi angajată o lungă perioadă în Consiliul Judeţean Constanţa, sub mandatul lui Nicuşor Constantinescu.

Propunerea este susţinută de ALDE şi de UDMR, în timp ce PMP şi USR se opun, Traian Băsescu venind chiar cu propunerea lui Eugen Tomac şi invocând motivul că Shhaideh, deşi este o bună profesionistă, are experienţă politică zero şi ar fi doar o interfaţă pentru Liviu Dragnea.

Klaus Iohannis, cele mai importante declaraţii

Consultările s-au încheiat, precizez, cu partidele parlamentare. Am avut în cursul acestor consultări două propuneri pentru poziţia de prim ministru. PSD a propus-o pe doamna Shhaideh, iar PMP, pe domnul Tomac.

Între timp s-a constituit o coaliţie în Parlament, formată din PSD-ALDE-UDMR. În consecinţă, în zilele următoare voi avea discuţii cu acestea, iar desemnarea va avea loc după Crăiciun.

 

Miercuri, după consultările cu Iohannis, Liviu Dragnea a argumentat că în avanasarea acestei propuneri a ţinut cont de două lucruri: de afirmaţiile preşedintelui şi ultima perioadă şi de o lege în vigoare care pentru el nu este o „chestiune secundară”, chiar dacă este vorba despre „o condamnare nedreaptă” şi „o lege neconstituţonală” ce i-au „îngrădit” dreptul să fie premier.

„Am venit cu o soluţie care sper să fie acceptată, desemnată, pentru a putea forma rapid un Guvern (...) Sevil Shhaideh -  a fost ministru al Dezvoltării şi Administraţiei Publice (...) va fi propunerea de premier, iar eu voi fi responsabilul politic. Cu toţii am văzut ce înseamnă o guvernare tehnocrată, cu oameni care n-au trecut printr-o campanie electorală şi care nu ştiu ce înseamnă problemele, supărările, frustrările oamenilor. Va fi o monitorizare şi o implicare efectivă”, a declarat liderul PSD după consultările de la Cotroceni, adăugând că delegaţia PSD-ALDE a venit la Cotroceni pentru a promova un dialog instituţional corect. „Nu avem de gând să pornim niciun conflict, dar dacă demersul nsotru, legitimitatea dată de vot nu vor fi respectate, vom acţiona în consecinţă”, a mai transmis şeful social-democraţilor.

Dacă Iohannis refuză această propunere, reprezentanţii PSD-ALDE nu vor veni cu o altă propunere, pentru că vor înţelege că nu se doreşte ca cei care au câştigat alegerile să formeze Guvernul.

„Nu sunt de acord ca în România un om să fie decăzut din drepturi pe viaţă. Într-un stat de drept, într-o democraţie corectă, acest lucru nu există, doar pentru genocid. Am spus de la început că noi vom avea o singură propunere, punct. Dacă această propunere va fi refuzată, neexistând niciuun motiv constituţional, atunci am îneţelege că nu s-ar dori ca cei care au câştigat alegerile să facă guvernul”, a transmis Liviu Dragnea.

Întrebat dacă lipsa de notorietate a lui Sevil Shhaideh este un dezavantaj pentru ocuparea funcţiei de premier, Dragnea a replicat că nu s-a făcut „concurs de vedete” şi că Executivul va fi format din oameni care merg să muncească pentru români şi care astfel vor dobândi notorietate, prin realizările pe care le vor avea.

„Guvernul va avea un drum foarte bine stabilit, nu trebuie să inventeze lucruri, să-şi imagineze, trebuie să ducă la îndeplinire un program de guvernare. E adevărat că e, probabil, cel mai greu program de guvernare propus vreodată în România, vor trebui să muncească, dar vor avea tot sprijinul. (...) Sevil are o autoritate foarte mare, câteodată prea mare”, a completat Dragnea.

Nicuşor Dan: Shhaideh vine din „gaşca Mazăre-Constantinescu”

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a declarat miercuri că Liviu Dragnea a anunţat o persoană fără anvergura necesară pentru poziţia de premier, Sevil Shhaideh făcând parte din „gaşca Mazăre-Constantinescu”. Întrebat ce a spus preşedintele depsre propunerea PSD, Dan a răspuns că „Iohannis reflectează”.

„Liviu Dragnea a anunţat o persoană fără anvergura necesară pentru poziţia de premier. Singurul criteriu a fost acela a unei persoane loiale care să nu rişte să-i ia partidul pe perioada cât este prim ministru, ceea ce e inacceptabil. Sevil Shhaideh e o persoană din gaşca Mazăre-Constantinescu, care a venit în Ministerul Dezvoltării împreună cu PSD. Este o persoană pe care am cunoscut-o personal, care a susţinut mutilarea Legii urbanismului, care să permită investiţii imobiliare speculative'', a comentat liderul USR.

„E amuzant că partidul care se isteriza că ne cheamă Clotilde, Cosette sau Julien numeşte pe Sevil. USR salută diversitatea. Nu numele este motivul pentru care vom vota contra investirii'', a afirmat şi fostul ministru Cristian Ghinea.

Băsescu: Nu avem nevoie de o guvernare ca în Iran

Preşedintele PMP Traian Băsescu a declarat, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că nu susţine numirea lui Sevil Shhaideh în funcţia de premier, pentru că deşi are o „reputaţie excepţională” ca profesionist şi în comunitatea turco-tătară, Shhaideh are „experienţă politică zero” şi ar fi doar o interfaţă pentru Liviu Dragnea, ea nefiind „conectată la nucleul dur al PSD”. Băsescu a spus că nu este de dorit ca România să fie guvernată în stilul Iranului sau al altor republici islamice, unde există preşedinţi sau premieri, dar ţara este condusă din spate de ayatollahi. Băsescu l-a propus premier pe Eugen Tomac, în ideea că opoziţia nu poate să spună că nu are nicio propunere.

„Are experienţă politică zero, nu e conectată la nucleul dur decizional al PSD", a spus Băsescu, subliniind că există un risc major ca prezumtivul prim-ministru să fie „o figură de faţadă". „România n-ar trebui să treacă la o conducere de stil islamist, ca în Iran", a remarcat Băsescu.

Preşedintele Klaus Iohannis nu este „în cea mai fericită situaţie" la alegerea unei opţiuni de prim-ministru, a conchis preşedintele PMP.

Tag-uri: Klaus Iohannis
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ