Președintele parlamentului Republicii Moldova: Dodon a primit toate materialele despre cei 5 diplomați ruși expulzați

| 15 iun, 09:50

Președintele parlamentului moldovean, Andrian Candu, a declarat marți că guvernul de la Chișinău a avut motive întemeiate pentru expulzarea celor cinci diplomați ruși din Republica Moldova și că toate "dovezile" se află la dosar, iar materialele i-au fost prezentate șefului statului, prorusul Igor Dodon, relatează portalul Agora.md.

Într-o declarație la un post de televiziune local, el a spus că cei cinci au comis încălcări ale normelor diplomatice în activitatea lor pe teritoriul Republicii Moldova. "Faptele au fost documentate. Dovezile, inclusiv video, audio sunt puse la dosar. Au fost expediate Ministerului de Externe, guvernului. Au fost expuse motivele, iar decizia i-a fost înmânată ambasadorului rus", a indicat Andrian Candu.

"Pot să vă asigur că președintele Dodon a primit toată informația necesară ca să tragă concluziile că autoritățile Republicii Moldova au procedat corect", a afirmat șeful legislativului, după ce președintele Igor Dodon a acuzat guvernul de "provocare". "Președintele Dodon a auzit și a văzut foarte multe lucruri ca să tragă alte concluzii. Nu sunt de acord cu poziția lui. Trebuie să îți aperi cetățenii și interesele instituțiilor pe care le reprezinți. El a înțeles să își joace altfel rolul", a comentat Candu.

La 6 iunie, președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a convocat Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu expulzarea celor cinci diplomați ruși. Dodon a acuzat guvernul de la Chișinău că a expulzat diplomații ruși din motive politice, în interese geopolitice. "Văzând argumentele care au stat la baza expulzării, am constatat că nu au existat suficiente motive pentru luarea unei decizii atât de drastice', a spus atunci Dodon.

"Republica Moldova nu mai trebuie să meargă cu capul plecat în relațiile cu alte state. Atunci când sunt derapaje în activitatea altor diplomați, trebuie aplicate sancțiuni. Decizia a fost asumată", a declarat președintele parlamentului moldovean.

El nu a făcut însă niciun comentariu cu privire la informațiile difuzate în aceeași zi de agenția de presă Reuters, potrivit căreia cei cinci diplomați ruși care au fost expulzați din Republica Moldova la sfârșitul lunii trecute practicau acțiuni de spionaj și recrutau cetățeni ai Republicii Moldova pentru a lupta de partea separatiștilor în estul Ucrainei.

Surse Report.md au confirmat, sub protecția anonimatului, informația publicată marți de Reuters. Conform acestora, diplomații ruși ofereau și "pașapoarte ale diferitelor țări" celor care acceptau oferta. Potrivit surselor Report.md, mai mulți locuitori din Găgăuzia — regiune autonomă din sudul Republicii Moldova — ar fi fost racolați și trimiși să lupte de partea separatiștilor în Donbas.

Ministerul de Externe de la Chișinău a refuzat să comenteze informațiile apărute, menționând că nu mai are ce adăuga la informațiile difuzate la data expulzării celor cinci diplomați ruși.

Solicitată de Report.md, purtătoarea de cuvânt a Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Daniela Mânzat, a spus că instituția nu comentează știri apărute pe surse, precizând că cei cinci diplomați ruși au fost expulzați în baza informațiilor puse la dispoziție guvernului de către SIS.

Jurnaliștii de la Report.md au cerut date Procuraturii Generale despre dosarele penale împotriva moldovenilor racolați de partea separatiștilor în estul Ucrainei. Potrivit răspunsului primit, 41 de cetățeni moldoveni se află sub urmărire penală pentru infracțiuni prevăzute de articolul 141, Cod Penal (activitate de mercenariat). 12 persoane au fost deja reținute, altele 29 au fost puse sub acuzare în lipsă.

Tag-uri: igor dodon, Moldova, Rusia
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ