PREMIERĂ: europarlamentar român deschide primul intergrup din PE pe dezvoltarea turismului

| 12 dec, 2014

Europarlamentarul PSD Claudia Ţapardel a obţinut acordul comitetului preşedinţilor de grup din Parlamentul European pentru înfiinţarea inter-grupului pentru dezvoltarea turismului european şi pentru patrimoniu cultural.

Ce înseamnă un intergrup parlamentar în PE

De multe ori, anumite probleme sau domenii necesită expertiza mai multor comisii permanente la nivel legislativ. Cu alte cuvinte, dacă un domeniu implică mai multe sectoare de activitate în elaborarea legislaţiei, atunci acel domeniu nu poate fi inclus numai într-o comisie permanentă.

De ce turism?

În prezent, turismul este inclus ca domeniu de activitate în cadrul Comisiei pentru transporturi din Parlamentul European. În comisia respectivă sunt europarlamentari care au în principal de-a face cu domeniul infrastructurii sau administraţiei publice locale şi mai puţin cu domeniul turismului în esenţă. Acest lucru determină în primul rând o simplificare a legislaţiei europene pe turism şi un interes scăzut din partea instituţiilor europene pentru măsuri aplicate statelor membre în turism sau patrimoniu cultural.

Claudia Ţapardel a explicat faptul că turismul este un domeniu vast şi complex, care nu poate fi privit exclusiv din punctul de vedere al infrastructurii. Sigur, infrastructura este o piesă foarte importantă din angrenajul turistic, dar nu singura.

Importanţa economică a turismului european este, după cum a evidenţiat şi eurodeputata PSD Claudia Ţapardel, foarte mare. Cca. 9% din PIB-ul total al UE şi cca. 5,2% din totalul forţei de muncă din Europa sunt date de activităţi turistice. Vorbim de 9,7 milioane de locuri de muncă, de 1,8 milioane de afaceri mari, mici sau mijlocii şi de sute de milioane de turişti care investesc în serviciile oferite în cadrul UE.

De ce a propus Claudia Țapardel crearea unui intergrup pentru dezvoltarea turismului european?

Activitățile turistice în europa au început să scadă începând cu anul 2010. Numărul de turiști a scăzut și de asemenea numărul serviciilor prestate este în scădere. Prin urmare, pentru menținerea la un nivel competitiv din punct de vedere turistic al UE trebuie să fie gândite soluții unitare la nivelul Uniunii.

Claudia Țapardel a mai spus că o altă componentă importantă a acțiunii de a demara un nou intergrup este crearea de punți de legătură între Est și Vest. Turismul din Estul Europei este încă depotențat și nevalorificat suficient în timp ce în Vest destinațiile turistice sunt căutate, în Est, lipsa infrastructurii dezvoltate și în genere o imagine internațională precară a regiunii face ca numărul de turiști să fie mai mic.

Crearea unui nou integrup care să se preocupe exclusiv de dezvoltarea turismului, în mod logic va investi cu prioritate în serviciile și potențialul turistic din Est, din zonele care suportă încă îmbunătățiri.

De ce este o veste bună pentru România?

România este fără îndoială una dintre cele mai bogate țări din punct de vedere turistic din Europa de Est și Centrală. Varietatea reliefului și potențialul turismului cultural sunt diferențiatori clari în favoarea României, comparativ cu statele din jur.

Reglementările și măsurile care vor ieși din noul intergrul dar și faptul că propunerea formării acestuia vine de la un europarlamentar români, ar trebui să ne ajute să reprezentăm o voce credibilă și puternică la nivel regional în ceea ce privește dezvoltarea turismului.
Este prematur să vorbim de mai mulți bani investiți în turismul din România dar înființarea intergrupului este cu siguranță un pas mare făcut în direcția corectă de către reprezentanții tării noastre la Bruxelles.

Citeşte şi: Ioan-Mircea Paşcu a fost ales vicepreşedinte al Parlamentului European

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ