Premieră în sportul autohton: Un român a devenit campion european la yachting

| 19 apr, 2014

Sâmbătă, în ajunul Învierii, la Constanţa, în Portul Tomis, s-a scris istorie pentru sportul românesc, odată cu câştigarea primului titlul de Campion European la Yachting de către un sportiv român în cei 76 de ani de existenţă ai federaţiei de specialitate.

Velista Ebru Bolat, în vârstă de 14 ani, campioană balcanică în 2013 la Clasa Optimist, legitimată la Asociaţia Yacht Club Regal Român, s-a clasat prima pe podiumul Campionatului European de Yachting la Clasa Zoom 8, ediţia 20014, obţinând titlul continental şi medalia de aur, după patru zile de concurs.

Situată pe locul al treilea în primele zile ale competiţiei, Ebru Bolat a avut o excelentă ultimă zi câştigând, rând pe rând, trei dintre cele patru curse ţinute sâmbătă, deşi în ultima ragată a luat un start sub aşteptări. La finalul campionatului a urcat însă, două poziţii în clasament, adjudecându-şi aurul. Podiumul la fete a fost completat de sportivele daneze Josephine Swiatecka şi Julie Havn, cărora le-au revenit, după ultimele patru curse, locurile doi şi respectiv, trei în clasamentul final, la distanţă de doar un punct.

La băieţi, ziua decisivă nu a adus mari surprize: estonienii Jakob Haud şi Julius Henrik Tarand care au fost până sâmbătă, în fruntea clasamentului şi-au reconfirmat poziţiile, locul al treilea revenindu-i sportivului austriac Prettner Keanu. 

La Campionatul european de Zoom 8, de la Constanţa au luat startul 24 de ambarcaţiuni din Austria, Estonia, Danemarca, Rusia, Finlanda ?i România.

Clasa Zoom 8 este reprezentată de barca onedesign, considerată o barcă de tranziţie de la Clasa Optimist către Laser, Europe şi 29, proiectată şi lansată în 1995 de fino-suedezul Henrik Segercrantz. Ambarcaţiunea cântăreşte 35 Kg şi are 2,65 metri lungime, suprafaţa velei fiind de 4,8 m2. 

Această clasă este promovată cu precădere în Europa, unde 13 state (Austria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Olanda, Italia, Norvegia, Polonia, România, Rusia, Spania, Suedia) au asociaţii naţionale de clasă şi participă cu precădere la Campionat mondial şi european, ce sunt organizate anual începând din 2001. 

Preşedintele Asociaţiei Internaţionale la Clasă Zoom8 este suedeza Anita Yngve, care a şi participat la festivitatea de premiere, din Portul Tomis, de la Constanţa. 

La ediţia din 2013, organizată în Norvegia, titlul la fete l-a obţinut finlandeza Catharina Sandman, iar la băieţi David Bjelkarøy Westervik, din Norvegia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ