Premierul anunță progresul înregistrat în materia absorbției de fonduri europene

| 14 iul, 14:09

Premierul Mihai Tudose a afirmat joi că România, prin măsurile luate recent de Guvern, a reușit să progreseze în materia absorbției fondurilor europene și i-a cerut ministrului Rovana Plumb să accelereze până la "epuizarea potențialului" procedurile legate de alocarea banilor de la Uniunea Europeană.

"În urma prezenței noastre la Bruxelles, s-a reușit deblocarea, într-o primă fază, autorizarea a trei AM-uri, cu 600 de milioane (de euro — n.r.) și înțeleg că și celelalte patru autorități de management vor fi gata în maxim două săptămâni, deci vom fi operaționali total, dacă înțeleg bine doamna ministru Plumb, doamna viceprim-ministru", a declarat Tudose, în deschiderea ședinței de Guvern.

La solicitarea premierului, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a completat datele legate de progresul înregistrat de autoritățile de la București în materie de fonduri europene.

"Astăzi am primit de la Autoritatea de Audit desemnare pentru trei autorități de management: Asistență tehnică, Capacitate administrativă și Inițiativa pentru IMM-uri. Toate trei au alocare de 800 de milioane de euro pe toată durata ciclului financiar. Din cele 600 de milioane de euro de la Bruxelles, pentru care dumneavoastră ați făcut anunțul, imediat vom putea trimite 121 de milioane de euro în vederea rambursării de către Comisie (CE — n.r.) a banilor, ceea ce înseamnă că vor intra în economie și toți beneficiarii de la instituții publice, organizații neguvernamentale, mediul de afaceri vor beneficia de banii europeni din proiectele care au fost deja depuse", a explicat Plumb.

Ministrul delegat pentru fonduri europene a adăugat că rata de contractare s-a dublat, a ajuns la 10,54%.

"Ceea ce înseamnă contracte de finanțare semnate în valoare de 2,4 miliarde euro, din total alocare de 23 de miliarde de euro", a completat Plumb.

În context, premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Rovana Plumb accelereze procedurile privind absorbția fondurilor UE. "Deci mai avem potențial și, vă rog, să ne epuizăm potențialul. Da? Asta cu rugămintea e o glumă. Nu trebuie să vă rog, că trebuie să o facem", a conchis premierul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ