Premierul bulgar Boiko Borissov solicită Băncii Centrale de la Sofia să cerceteze vânzarea activelor CEZ

| 28 feb, 19:03

Premierul bulgar Boiko Borissov a cerut Băncii Centrale şi serviciilor secrete să cerceteze achiziţionarea activelor din Bulgaria ale grupului ceh CEZ de către o firmă locală puţin cunoscută, dezminţind implicarea sau sprijinirea tranzacţiei, transmite Reuters.

Joi, CEZ a anunţat că a ales oferta depusă de Inercom pentru cele şapte societăţi ale sale din Bulgaria, printre care se numără o companie de distribuţie care furnizează energie electrică unui număr de aproximativ trei milioane de persoane în nord-vestul Bulgariei. Purtătorul de cuvânt de la CEZ, Alice Horáková, a precizat că acordul de vânzare ar urma să fie semnat în zilele următoare. Potrivit purtătorul de cuvânt, oferta celor de la Inercom este superioară valorii de piaţă a activelor vândute, stabilită în urma unei evaluări independente. "Finalizarea tranzacţiei depinde de aprobarea autorităţii pentru concurenţă din Bulgaria", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Tranzacţia a provocat îngrijorarea clasei politice bulgare deoarece active energetice strategice ajung în mâinile unei firme puţin cunoscute.

Într-un discurs emoţionant rostit în Parlament, Boiko Borissov a afirmat că nici el şi nici Guvernul "nu au participat, din culise, la această tranzacţie".
"Nu numai că nu am participat, nu am influenţat în nici un fel tranzacţia", le-a declarat jurnaliştilor premierul bulgar.

Inercom, cu active în valoare de aproximativ 100 de milioane de leva (63 de milioane de dolari), ar urma să achiziţioneze o afacere cu o cifră de afaceri anuală de aproximativ 1,8 miliarde de leva (1,1 miliarde de dolari), care operează o treime din reţeaua energetică a ţării.

Deşi CEZ nu a comunicat detaliile legate de valoarea tranzacţiei, potrivit presei bulgare, grupul ceh ar urma să primească aproximativ 320 de milioane de euro pentru activele sale.

Tranzacţia urmează să fie supusă spre aprobare autorităţii anti-trust.

Inercom a precizat că va finanţa preluarea prin împrumuturi bancare, dar nu a dat amănunte.

Borissov a afirmat că a primit documente confidenţiale privind tranzacţia de la omologul său ceh, Andrej Babis, care arată implicarea unor firme offshore ruso-georgiene, precum şi a unor bănci din Rusia şi Bulgaria.

Premierul a explicat că Bulgaria nu dispune de un mecanism pentru oprirea unei tranzacţii dintre două entităţi private, dar s-a angajat să folosească toate resursele statului pentru a oferi transparenţă în privinţa afacerii şi a cerut instituţiilor de stat să intervină.

Opoziţia a cerut oprirea tranzacţiei şi un nou proces de vânzare.

Ceilalţi doi distribuitori de energie din Bulgaria sunt EVN (Austria) şi Energo-Pro (Cehia).

Vânzarea celor şapte companii (CEZ Bulgaria, CEZ Elektro Bulgaria, CEZ Razpredelenie, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria, Free Energy Project Orešec şi Bara Group) pune punct unei istorii de 14 ani a CEZ în Bulgaria, ţară unde grupul ceh a fost implicat în ultimii ani în mai multe conflicte cu Guvernul şi organismele de reglementare. Anterior, la finele lunii octombrie 2017, CEZ a anunţat că a găsit un cumpărător pentru centrala electrică de la Varna, care a fost vândută separat.

Grupul CEZ este controlat de statul ceh, care deţine aproximativ 70% din acţiuni. Grupul CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA.

Tag-uri: Borisov, bulgaria, CEZ
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ