Premierul Cioloş asigură finanţarea "investiţiilor importante" ale Bisericii Ortodoxe UPDATE

| 06 dec, 12:37

La doar o zi după tăierea bugetului Bisericii Ortodoxe pentru construcţia de biserici, premierul Dacian Cioloş a discutat cu Patriarhul Daniel, pe care l-a asigurat de "finanţare pentru proiecte de investiţii importante". Patriarhia vorbeşte despre prioritatea Ccatedralei Neamului şi despre sprijinul promis de guvern.

UPDATE. Şi Patriarhia a dat un comunicat de presă, în care face referire la convorbirea telefonică dintre PF Daniel şi premierul Dacian Cioloş. Patriarhia vorbeşte despre asigurările primite de la Guvern că va căuta surse pentru finanţarea prioritară a Catedralei Mântuirii Neamului cu bani de la buget şi, eventual la rectificări, şi pentru construirea altor lăcaşuri de cult.

"În urma convorbirii telefonice a Domnului Premier Dacian Cioloş cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în dimineaţa zilei de 06 decembrie 2015, Domnul Premier a precizat faptul că noul buget pe anul 2016 prevede o creştere a salariilor clerului şi că Guvernul României va căuta soluţii pentru a sprijini în continuare construirea Catedralei Mântuirii Neamului, iar la viitoarele rectificări de buget, în funcţie de posibilităţi, să fie sprijinite şi alte lăcaşuri de cult aflate în construcţie.

S-a convenit ca relaţiile dintre Guvern şi Biserică să fie în continuare relaţii de cooperare şi înţelegere comună a priorităţilor spre binele poporului român.

Patriarhul României a mulţumit Domnului Premier Dacian Cioloş pentru înţelegere şi sprijin faţă de Biserică. Totodată, Preafericirea Sa a subliniat faptul că Biserica va sprijini eforturile Guvernului României de a îmbunătăţi condiţiile de educaţie a copiilor şi tinerilor din mediul rural, precum şi eforturile pentru creşterea calităţii actului medical din spitale", se arată în comunicatul Patriarhiei.

 

UPDATE. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, afirmă că atâta vreme cât Bugetul nu a fost aprobat în Parlament, nu se poate vorbi de nealocarea unor sume destinate lăcașurilor de cult.

"Așa arată proiectul de buget. El nu a fost încă aprobat în Parlament. Urmează probabil discuții, deci nu îl putem lua ca pe un termen definitiv și ultim aprobat. E limpede că nu va mai fi alocată o sumă atât de mare ca până acum, dar o sumă mai mică sperăm că va fi posibil", a declarat duminică Vasile Bănescu, citat de Agerpres.

De asemenea, el a spus că "toate cultele, inclusiv cel ortodox, vor depune solicitări pentru fondurile necesare în primele luni ale anului viitor, de la 1 ianuarie, până la 31 martie".

Referindu-se la Catedralei Mântuirii Neamului, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a subliniat că "nu se stopează în nici un fel procesul de construcție".

"Evident că este un minus această fracturare din partea statului, dar nu se stopează în nici un fel procesul de construcție al Catedralei Mântuirii Neamului Acesta continuă.", a spus Bănescu.

Totodată, el a arătat că proiectul construirii Catedralei Mântuirii Neamului este "inclus pe lista celor 100 de obiective importante pentru finalizare în 2018". "E anul crucial, aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire. Or, nu poți să excluzi Biserica Ortodoxă total de vreme ce a fost un partener stabil în dialog cu statul, iar proiectul ridicării unei Catedrale este unul vechi, ce datează de la 1884. În mod normal trebuie pledat pentru finalizarea unui proiect firesc, dincolo de minusurile pe care unii spun că le are. Nu se poate întrerupe așa ceva", a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

 

Anunţul privind discuţia dintre cei doi vine printr-un comunicat de la Guvern, în care se arată că premierul a avut o convorbire telefonică cu Patriarhul Daniel despre situaţia finanţării cultelor.

"Premierul Dacian Cioloş a avut, în dimineaţa zilei de 6 decembrie, o convorbire telefonică cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe tema alocațiilor bugetare pe anul 2016.

Discuţia a scos încă o dată în evidenţă buna înţelegere pe care Patriarhia o are în legătură cu situaţia financiar-bugetară prin care trece România. Bugetul pentru Culte în anul 2016 este în creştere faţă de anul precedent, atât în ceea ce priveşte personalul clerical, cât şi cel neclerical, ca o recunoaştere a rolului social important pe care reprezentanţii cultelor îl au în societate, rolul Bisericii Ortodoxe fiind, desigur, fundamental din această perspectivă.

Totodată, Preafericirea Sa a subliniat că Biserica va sprijini activ demersurile Guvernului de a îmbunătăţi condiţiile de educaţie ale copiilor şi tinerilor din mediul rural şi ale calităţii actului medical în spitale. Premierul Dacian Cioloş a mulţumit pentru implicarea Bisericii în cele două direcţii extrem de importante pentru dezvoltarea societăţii româneşti.

De asemenea, Premierul Dacian Cioloş l-a asigurat pe Parintele Patriarh Daniel că Guvernul României va asigura finanţare pentru proiecte de investiţii importante şi că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse financiare în funcţie de posibilităţi pentru lăcaşele de cult aflate în construcţie", se arată în comunicatul Guvernului.

Discuţia celor doi are loc la doar o zi după publicarea ştirii că guvernul a tăiat din bugetul de stat pe 2016 toţi banii cultelor alocaţi pentru construcţia de lăcaşuri de cult. Acest lucru ar avea efecte mai ales asupra Catedralei Mântuirii Neamului, construcţie susţinută până acum masiv de la bugetul de stat. Numai în 2015 statul a alocat 177 de milioane de lei pentru construcţia lăcaşurilor de cult., informează RomâniaTV.

Citeşte şi: Guvernul taie banii pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 dec, 18:04
iulia
proiect
Indiferent cine sunteti si care este situatia voastra, aveti în voi, chiar acum, capacitatea sa realizati mai mult decât oricand inainte. Trebuie doar sa vreti acest lucru cu adevarat. Cautam colaboratori in cadrul unui proiect in plina ascensiune care vizeaza piata americana de carti electronice. Acest proiect se adreseaza oricui, indiferent de varsta, pregatire,ocupatie si situatie financiara.Puteti lucra part-time sau full-time, in functie de timpul disponibil.Aveti nevoie doar de ambitie,curaj,vointa si rabdare.Cerem si oferim seriozitate . Cand doriti mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ