Premierul Cioloş: România va juca un rol proactiv în negocierea dintre UE şi Marea Britanie

| 27 iun, 15:29

România va juca un rol proactiv în negocierea dintre UE şi Marea Britanie în procesul de părăsire a Uniunii şi va avea în vedere în primul rând protejarea drepturilor cetăţenilor care locuiesc şi lucrează în Regatul Unit, a afirmat, luni, premierul Dacian Cioloş.

Şeful Executivului a făcut aceste afirmaţii la postul public de radio, în contextul în care explica paşii care vor urma după referendumul din Marea Britanie.

Cioloş a amintit că România va deţine preşedinţia Consiliului European în 2019, iar dacă negocierile dintre Londra şi Bruxelles vor dura cel puţin doi ani, aşa cum preconizează experţii în materie, România va avea un rol proactiv în acest proces, dar i se deschid şi oportunităţi.

"Vom avea în vedere în primul rând protejarea şi susţinerea drepturilor cetăţenilor români care locuiesc în Marea Britanie. România nu va fi singura în această situaţie, sunt foarte mulţi polonezi, foarte mulţi cetăţeni ai altor state membre UE. Citeam astăzi că Franţa consideră Londra al şaselea oraş francez din punct de vedere al numărului de cetăţeni francezi care locuiesc şi lucrează în Marea Britanie, deci sunt multe alte state membre care au aceaşi problemă", a spus Dacian Cioloş.

"În momentul de faţă şi în perioada următoare, până când se finalizează procesul de negociere, care noi estimăm că va dura 2 ani, cetăţenii români, la fel ca orice alţi cetăţeni europeni, îşi păstrează toate drepturile şi obligaţiile de cetăţeni europeni în Marea Britanie", a explicat premierul.

El a reluat ideea că Marea Britanie îşi păstrează drepturile şi obligaţiile avute ca stat membru până când Consiliul European va adopta decizia formală referitoare la ieşirea din UE a Regatului Unit.

Totodată, Cioloş a precizat că negocierile punctuale pe care Marea Britanie le făcuse cu UE în urmă cu câteva luni, aşa zisele "flexibilităţi", devin "caduce" odată cu rezultatul referendumului britanic.

Franţa şi Germania sunt de acord cu privire punerea rapid în aplicare a procedurii privind ieşirea Marii Britanii din UE, potrivit ministrului francez al Finanţelor, citat de Le Figaro online.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ