Premierul polonez își apără reformele controversate

| 19 ian, 22:16

Premierul conservator polonez, Beata Szydlo, și-a apărat marți în fața Parlamentului European măsurile ce vizează Curtea Constituțională, televiziunea publică și radioul public, dar care sunt considerate de unii oficiali europeni drept o încercare de a controla direct aceste instituții, transmite Agerpres.

'Sunt legi ce respectă standardele europene și în plus nu deviază de la dreptul comunitar', a declarat, potrivit agenției EFE, șefa noului executiv polonez instalat după ce partidul conservator și eurosceptic Lege și Justiție (PiS) a obținut majoritatea absolută la alegerile din luna octombrie. Soluțiile propuse de acest guvern 'se aplică și în alte state europene', a menționat în continuare Beata Szydlo.

Comisia Europeană a lansat pe 13 ianuarie etapa preliminară a unei investigații privind respectarea statului de drept și în cadrul căreia vor fi examinate două legi ce cuprind respectivele măsuri.

Prima lege controversată face referire la funcționarea Curții Constituționale și înlocuirea unor judecători ai acestei instanțe. Fostul guvern, condus de liberalii din Platforma Civică (PO), a adoptat în luna iulie un amendament pentru numirea a cinci noi judecători în cadrul Curții Constituționale, deși mandatele celor pe care aceștia urmau să îi înlocuiască nu expiraseră, liberalii dorind astfel să-și asigure cel puțin controlul asupra Curții în perspectiva pierderii alegerilor legislative. Dar președintele Andrej Duda, provenit și el din rândurile PiS, a refuzat atunci să promulge legea, iar odată ce au preluat conducerea executivului conservatorii au revizuit și ei actul normativ pentru a aduce la Curtea Constituțională alți judecători în locul celor pe care au încercat liberalii să-i impună.

Cea de-a doua lege criticată prevede încetarea imediată a mandatelor conducerilor și consiliilor de supraveghere ale televiziunii și radioului public, conduceri de asemenea numite de fostul guvern liberal, iar actul normativ practic subordonează direct guvernului aceste două instituții media.

Referindu-se la reforma Curții Constituționale, premierul polonez a menționat în intervenția în fața plenului PE că ea are ca obiectiv îndreptarea 'erorilor' comise de executivul precedent, despre care a spus că a ales prea mulți magistrați în cadrul acestei instanțe. 'Guvernul actual nu dorește să controleze Curtea Constituțională și nici să-și impună acolo o majoritate, ci doar să stabilească un echilibru', a susținut ea, precizând că este deschisă la un dialog cu opoziția pe această temă ce a apărut în urma unei dispute politice interne.

Cât despre legea privind mass-media, șefa guvernului a negat că ar avea ca scop consolidarea controlului guvernamental asupra televiziunii publice și a radioului public. Această lege 'se bazează pe exemplul altor țări din UE' și urmărește 'garantarea pluralismului' și a surselor de finanțare, a explicat Beata Szydlo.

'Facem parte din Uniunea Europeană, suntem și vom fi parte integrantă a unei Uniuni Europene care evoluează. Este Europa viitorului nostru și dorim să fim un membru activ', a continuat șefa executivului polonez, referindu-se apoi la istoria 'foarte complicată și turbulentă' a țării sale, precum și la lupta poporului polonez pentru egalitate și libertatea de expresie.

'Libertatea, egalitatea și suveranitatea sunt valori inalienabile pentru care polonezii au luptat mulți ani și pe care le prețuim mai presus de orice', a subliniat Beata Szydlo, răspunzând astfel celor care acuză noua administrație de la Varșovia că ar dori să recurgă la măsuri nedemocratice.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ