UPDATE Victor Ponta îi răspunde lui Băsescu pe tema comisarului european: Categoric este o femeie

| 30 aug, 2014

Premierul Victor Ponta a susţinut sâmbătă, la ora 16,30, la Palatul Victoria, declaraţii de presă pe tema comisarului european.

"Cel mai important e ca România să aibă un portofoliu de comisar european cu o încărcătură serioasă"

Premierul Victor Ponta spune că prioritatea sa este ca României să îi revină un portofoliu de comisar european 'cu o încărcătură serioasă', numele acestuia urmând să fie anunţat săptămâna viitoare.

'Pentru mine, ca prim-ministru, cel mai important este ca România să aibă un portofoliu cu o încărcătură serioasă şi un portofoliu din care nu numai România, dar şi întreaga regiune să beneficieze de proiecte de dezvoltare. (...) Prima propunere pe care am făcut-o a fost aceea de a păstra portofoliul Agriculturii pentru domnul Dacian Cioloş. Păstrarea portofoliului este foarte puţin probabilă. (...) Săptămâna viitoare domnul Juncker va anunţa decizia sa, eu o cunosc, dar este obligaţia oricărui şef de guvern de a respecta dreptul preşedintelui de a anunţa CE şi numele comisarilor', a spus acesta, sâmbătă, la Guvern.

De asemenea, Ponta a adăugat că există şanse ca o femeie să reprezinte România în Comisia Europeană.

Citeşte şi: Traian Băsescu: Spre surprinderea mea, România a făcut două nominalizări pentru funcţia de comisar european

'În momentul în care domnul Juncker anunţă clar portofoliul acordat României, atunci avem şi propunerea. Pot confirma faptul că am avut o discuţie, de altfel se discută acest lucru pe plan european, avem posibilitatea de a propune o femeie pentru a fi comisar european, pentru că altfel Comisia Europeană nu va trece în Parlamentul European dacă nu are respectat principiul balanţei între femei şi bărbaţi. Categoric este o femeie, pentru că acest lucru, negocierea pe care o avem, ne ajută să obţinem un portofoliu mai important, e adevărat', a afirmat Ponta.

Premierul a mai spus că imediat ce preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, îşi va face cunoscută decizia cu privire la portofoliul ce va reveni ţării noastre, persoana desemnată pentru a deţine funcţia de comisar european va intra în audieri în Parlamentul României.

'Imediat ce va fi anunţată decizia domnului Juncker, eu voi proceda potrivit legii româneşti, şi anume: persoana care va fi desemnată pentru un anumit portofoliu va trece prin procedurile naţionale care presupun audierea în cadrul Parlamentului. Sunt absolut convins că şi domnul Băsescu ştie foarte bine că nu puteam să cer audierea unei persoane atâta timp cât aceasta nu a fost desemnată şi nu are un portofoliu. Ar fi fost cel puţin nepotrivit, dacă nu chiar ridicol, să-l audiem în Parlament pe domnul Cioloş pentru Agricultură şi să nu fie desemnat ca şi comisar pe Agricultură', a explicat Ponta.

Acesta a ţinut să precizeze că nu ar fi oferit, până săptămâna viitoare, aceste detalii cu privire la funcţia de comisar european, dacă preşedintele Traian Băsescu 'nu s-ar fi trezit vorbind, cum s-a trezit astăzi'.

'Dacă într-adevăr nu putem să preluăm portofoliul Agriculturii pentru domnul Cioloş, da (rămâne propunerea unei femei pentru funcţia de comisar european - n.r.). În scrisoarea pe care am trimis-o prima opţiune a României este Agricultura pentru domnul Cioloş. De altfel, domnul Cioloş mi-a spus foarte clar că ideea este să fie comisar la Agricultură, nu la cine ştie ce alt domeniu pe care nu-l cunoaşte. (...) Important este ca săptămâna viitoare România să aibă un comisar european cu un portofoliu important şi cred că toate bătăliile şi interesele interne sunt mai puţin importante decât contribuţia pe care România o va avea la politica Comisiei Europene în următorii cinci ani', a concluzionat Ponta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
31 aug, 2014
klopstock
noul comisar
Toate bune si frumoase,dar nu cumva avizul Parlamentului trebuia sa preceada propunerea ? In adevar,ce te faci daca Juncker o propune pe miss X si Parlamentul,teoretic poate sa nu fie de acord ? Apoi,chestia asta cu candidaturi de rezerva nu stiu daca e conforma cu tratatul UE

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ