Presa americană: SUA prăbușesc prețul petrolului pentru a lovi în Rusia?

| 18 oct, 2014

Jurnalistul american Thomas L. Friedman, care scrie editoriale pentru publicația New York Times, susține, în cadrul unui articol, că scăderea prețului petrolului, care s-a reflectat în ieftinirea carburanților, ar putea reprezenta, de fapt, un plan al Statelor Unite de a "ataca", din punct de vedere economic, Rusia si Iranul, informează BBC. În acest sens, Friedman aminteste că, în ciuda situatiei tensionate din multe țări producătoare de petrol - Libia, Irak, Nigeria și Siria - prețul resursei a scăzut foarte mult, în ultima perioadă.

Friedman notează că Rusia și Iranul au înregistrat un declin al veniturilor la buget, din această sursă și susține că Statele Unite au cel mai mult de câștigat, de pe urma situației actuale, având în vedere că americanii își doresc ca sancțiunile aplicate Rusiei să "muște" cât mai mult din economia țării, conduse de Vladimir Putin, potrivit publicației Ziare.com

Pe de altă parte, având în vedere că veniturile din vânzarea de petrol și gaze formează aproape jumătate din bugetul Rusiei, jurnalistul notează că scăderea prețului tițeiului reprezintă o lovitură puternică pentru finanțele Kremlinului. Mai ales, în condițiile în care, rubla a ajuns la un nivel minim, al ultimilor ani, față de dolar și euro, iar investitorii privesc cu neîncredere ceea ce se întâmplă în Ucraina.

În aceeași notă, jurnalistul Paul Richter, de la Los Angeles Times, admite că Rusia și Iranul încep să resimtă efectele negative ale scăderii prețulului petrolului.

"Lumea nu se așteaptă ca presiunea în domeniul economic să îl facă pe Putin să își schimbe planurile sale agresive, de a obține o influență cât mai mare asupra Ucrainei. Totuși, ea provoacă tensiuni între liderul rus și oligarhii țării", scrie Richter.

În schimb, opiniile exprimate în presa americană nu au rămas fără ecou în Rusia, jurnaliști precum Nikolay Makeyev și Konstantin Smirnov declarând, pentru Moskovskiy Komsomolets, că se tem că Rusia se va confrunta cu o nouă criză economică, mai dureroasă decât cea din 2008-2009.

"Putem spera că prețul petrolului își va reveni la cel puțin 90 de dolari pe baril", sustin jurnaliștii citați.

Mai multe pe Ziare.com

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ