Presa internaţională: Klaus Iohannis câştigă alegerile prezidenţiale din România

| 17 noi, 2014

REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Premierul social-democrat Victor Ponta a recunoscut duminică seara victoria contracandidatului său de dreapta, liberalul Klaus Iohannis, după o cursă prezidenţială extrem de strânsă, rezultatele finale urmând să fie cunoscute luni, scrie The Guardian.

 

REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Potrivit datelor parţiale furnizate de Biroul Electoral Central, luni dimineaţa, după centralizarea proceselor verbale din 18.188 secţii de votare, reprezentând 96,50%, candidatul ACL, Klaus Iohannis, a obţinut 54,66% din voturi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, iar reprezentantul Alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, 45,33%.

Deşi sondajele dintre cele două tururi de scrutin îl dădeau câştigător pe Victor Ponta, cu un avans de 8-10 puncte procentuale înaintea contracandidatului său, el a fost învins de Klaus Iohannis, primarul oraşului Sibiu, care a promis continuarea luptei împotriva corupţiei.

Victor Ponta a afirmat că l-a felicitat personal pe Iohannis. 'Suntem o ţară democratică', a afirmat Ponta în faţa sediului partidului său Social-Democrat la două ore după închiderea urnelor. 'Poporul are întotdeauna dreptate', a spus el. Premierul le-a cerut celor 15.000 de protestatari adunaţi în faţa birourilor sale să-i asculte mesajul în încercarea, se pare, de a detensiona situaţia ca urmare nemulţumirilor provocate de cozile interminabile la care românii din diaspora au fost nevoiţi să stea pentru a vota, scrie sursa citată.

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. 'Aproximativ 300.000 de români care trăiesc în străinătate au votat, mulţi dintre ei împotriva guvernului', scrie The Guardian. După primul tur al alegerilor, în care mulţi români din diaspora nu au reuşit să voteze, au fost organizate numeroase proteste. 'Românii au fost eroi astăzi. Votul a fost fenomenal!', a spus Iohannis, cerându-le totodată autorităţilor să asigure numărarea corectă a voturilor.

Citește și: Klaus Iohannis PREȘEDINTE. Ce scrie presa străină: înfrângerea lui Ponta în fața lui Iohannis este ȘOCANTĂ

Potrivit Novinite, înainte de cel de-al doilea tur de scrutin, experţi au estimat că alegătorii care au votat pentru alţi candidaţi (dintre care niciunul nu a obţinut mai mult de şase procente pe 2 noiembrie) vor decide rezultatul rundei a doua a alegerilor. În timpul campaniei, notează sursa citată, social-democratul Victor Ponta a promis reducerea deficitului bugetar şi creşterea pensiilor şi a salariului minim pe economie, în timp ce Iohannis şi-a exprimat determinarea de a lupta împotriva corupţiei şi de a asigura independenţa sistemului judiciar.

Rezultatul votului reprezintă o surpriză majoră, în condiţiile în care sondajele preelectorale îl dădeau câştigător pe premierul Ponta, cu un avans de 10% în faţa contracandidatului său. Diferenţa a fost făcută, se pare, de participarea masivă la vot, îndeosebi în rândul diasporei, scrie DPA. În 2009, aminteşte agenţia germană de presă, preşedintele în exerciţiu Traian Băsescu a câştigat scrutinul cu ajutorul voturilor venite de la românii din afara ţării, care în mod tradiţional sprijină candidatul din dreapta eşicherului politic.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Reuters citează declaraţii ale unor analişti care au apreciat că o victorie a lui Ponta ar fi ajutat ca România să devină o naţiune mai stabilă, cu principalele pârghii ale puterii concentrate într-un singur bloc. Prin contrast, victoria lui Iohannis ar putea atrage după sine noi tensiuni politice într-unul dintre cele mai sărace state ale Europei, în condiţiile în care Iohannis, la fel ca şi Băsescu, se confruntă cu o majoritate parlamentară ostilă.

Citește și: Victoria lui Klaus Iohannis, pe PRIMA pagină în presa germană

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, i-a cerut lui Victor Ponta să demisioneze din funcţia de premier după alegeri, reiterând faptul că acesta este principalul vinovat pentru situaţia din diaspora. Şeful guvernului român a refuzat însă şi a afirmat că nu intenţionează să demisioneze din funcţia de şef al guvernului şi va rămâne în această funcţie până la alegerile parlamentare din 2016, relatează Euronews. Sursa citată menţionează totodată că weekend-ul alegerilor a fost marcat de manifestaţii la care au participat mii de oameni care au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva actualului premier şi pentru a cere drepturi egale de vot pentru românii care trăiesc în străinătate. Protestele, care au fost organizate în toate oraşele importante din România, la care au participat zeci de mii de demonstranţi, au continuat cu aceleaşi nemulţumiri care au fost exprimate şi în timpul demonstraţiilor organizate după primul tur al alegerilor prezidenţiale.

KLAUS IOHANNIS PRESEDINTE. Săptămâna trecută, ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean a demisionat şi afirmat că o creştere a numărului de secţii de vot în străinătate ar fi ilegală în absenţa unei decizii a Biroului Electoral Central (BEC). El a fost înlocuit cu fostul candidat la preşedinţie şi fostul şef al SIE, Theodor Meleşcanu, care a menţinut decizia predecesorului său şi a declarat că o creştere a numărului funcţionarilor de la secţiilor de votare din diaspora va fi suficientă. Cu toate acestea, mii de români s-au aflat în imposibilitatea de a vota duminică, provocând proteste în ţară pentru a se cere drepturi egale de vot pentru toţi cetăţenii şi demisia premierului, notează EurActiv.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ