Preşedintele Iohannis, despre închiderea graniţelor: "Ponta nu s-a consultat cu mine. S-a plimbat până la Sofia"

| 25 oct, 14:29

Președintele Klaus Iohannis a declarat duminică, la Arad, că premierul Victor Ponta nu s-a consultat cu el în privința reuniunii trilaterale de la Sofia, cu omologii săi din Bulgaria și Serbia, și că nu a avut mandat să angajeze România în vreun fel.

"Domnul prim-ministru nu s-a consultat cu mine, s-a plimbat până la Sofia, s-a întâlnit cu alți prim-miniștri, o chestiune care este interesantă ca preocupare de week-end.

Domnul Ponta nu a avut niciun mandat ca să angajeze România într-un fel. Aceste declarații pe care le-a făcut sunt total neangajante pentru mine", a afirmat Iohannis.

De asemenea, șeful statului a spus, întrebat fiind de jurnaliști, că după ce se va întoarce de la Bruxelles, de la reuniunea organizată de Comisia Europeană privind fluxurile de imigranți din regiunea Balcanilor de Vest, va discuta cu șeful Guvernului despre această problemă.

"Da, cu siguranță. După ce mă voi întoarce de la Bruxelles, vom avea o discuție pe această temă", a mai spus Iohannis.

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat sămbătă, la finalul reuniunii trilaterale a șefilor de guverne din Bulgaria, România și Serbia, în formatul Grupului de la Craiova, că cea mai bună soluție în gestionarea crizei migrației este o acțiune comună a întregii Europe.

Potrivit agenției BTA, premierul Ponta a spus că cele trei state își îndeplinesc obligațiile și își arată solidaritatea cu întreaga Europă, dar aceasta nu înseamnă că responsabilitatea trebuie să aparțină doar anumitor țări.

Dacă sunt țări care își închid frontierele și construiesc garduri, România, Bulgaria și Serbia au la rândul lor dreptul de a se proteja, "dar aceasta nu este o soluție bună", a afirmat Ponta. Premierul român a subliniat că soluția bună este o acțiune comună a întregii Europe în problema migrației.

Totodată, prim-ministrul Ponta a pus problema în cadrul reuniunii referitor la ce se va întâmpla cu persoanele care nu vor dori să rămână în România, Bulgaria și Serbia, în condițiile în care se va aplica principiul cotelor de refugiați.

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunțat că Bulgaria, Serbia și România sunt pregătite să-și închidă frontierele dacă Germania și Austria vor face acest lucru pentru a bloca accesul refugiaților. Șeful guvernului bulgar a spus că cele trei țări pledează pentru solidaritate europeană în condițiile în care acestea își îndeplinesc obligațiile. "Noi îndeplinim toate condițiile, protejăm granițele spațiului Schengen așa cum ni s-a cerut", a precizat prim-ministrul Borisov.

Potrivit premierului bulgar, problemele concrete care se pun se referă la cât timp va continua acest proces migratoriu, unde să fie cazați refugiații, cum vor fi create locuri de muncă pentru aceștia în anii următori, cum vor fi integrați în sistemele de asigurări sociale.

"Un război are loc în Siria, înțelegem acest lucru, dar suntem îngrijorați și de numărul mare de refugiați afgani, ca și de oamenii care vin din Irak și Iran, care sunt dificil de integrat", a spus Borisov. "Nu avem dreptul să ne expunem cetățenii la această presiune și să permitem ca întregul sistem să se prăbușească", a punctat el.

Premierul sârb Aleksandar Vucic a precizat că țara sa va accepta refugiații, dar a menționat că este nerealist ca cineva să creadă că două sau trei milioane de refugiați ar putea sta în Serbia, Bulgaria și România. "De aceea am convenit că nu putem accepta un astfel de scenariu", a spus Vucic.

Prim-ministrul sârb a anunțat că Serbia a acceptat sprijinul tehnic și expertiza ofertă de prim-ministrul român pentru a proteja frontiera sârbă, conform agenției Tanjug.

Guvernele din România, Bulgaria și Serbia vor acționa "perfect coordonat și solidar" în toate acțiunile și politicile privind refugiații, a precizat premierul Victor Ponta, sâmbătă, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

"Cele trei guverne ale 'Grupului Craiova' vor acționa perfect coordonat și solidar în toate acțiunile și politicile privind refugiații", a subliniat Victor Ponta.

Prim-ministrul Victor Ponta a participat sâmbătă, la Sofia, la cea de-a treia Trilaterală, care îi reunește pe șefii de Guverne din România, Bulgaria și Serbia. Ponta a menționat că în cadrul întâlnirii a fost analizată și situația interconectării infrastructurii celor trei țări (rutieră, cale ferată, conectare rețele de electricitate și gaze), precum și modalitățile de atragere de fonduri pentru finanțarea acestora.

Prima întâlnire formală a acestui Grup a avut loc la Craiova, pe 24 aprilie, în marja ședinței comune de Guvern România — Bulgaria.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ