Iohannis: Românii din Italia trebuie să participe la viața socială și politică din această țară

| 14 iun, 12:41

Convorbiri la Cotroceni între preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său italian, Sergio Mattarella. Cei doi au discutat despre intensificarea Parteneriatului strategic bilateral, provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană şi despre summitul NATO de la Varşovia. Sergio Mattarella este în vizită oficială în România la invitaţia lui Klaus Iohannis.

Puncte principale din declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis:

„Îmi face o deosebită plăcere să îl am astăzi alături de mine pe Președintele Republicii Italiene, domnul Sergio Mattarella, căruia îi mulțumesc pentru că a acceptat invitația de a veni în România, invitație pe care am lansat-o anul trecut, când am vizitat Italia. Domnule Președinte, bine ați venit în România!

Am avut astăzi, cu omologul meu, convorbiri consistente, în spiritul Parteneriatului Strategic Consolidat existent între România şi Italia și al relației cu totul speciale pe care ţările noastre o împărtăşesc. Vorbim despre o relaţie marcată de prezenţa unei comunităţi româneşti foarte importante în Italia şi a unei însemnate comunităţi italiene, în cea mai mare parte comunitate de afaceri, în România, care se adaugă minorităţii italiene istorice din ţara noastră.

Îi mulţumesc şi pe această cale Președintelui Mattarella pentru că este un interlocutor deschis problematicii comunității românești din Italia și una dintre vocile influente care încurajează permanent  procesul de integrare al acesteia, cu menţinerea identităţii româneşti.

Din această perspectivă, în cadrul convorbirilor am subliniat necesitatea continuării eforturilor comune de sprijinire a comunității românești din Italia și de creștere a participării românilor la viața socială, dar și politică din Peninsulă.

În paralel, trebuie să ne continuăm eforturile pentru păstrarea identității lingvistice și culturale a comunității românești, precum și pentru valorificarea potențialului economic foarte important al acesteia în relația bilaterală.

De asemenea, am convenit astăzi că un alt obiectiv comun prioritar este să ducem cooperarea economică la un nou nivel. Schimburile comerciale au atins deja, la sfârşitul anului 2015, o valoare record de peste 13 miliarde euro, Italia fiind al doilea partener comercial al României.

Am stabilit totodată că este foarte importantă creșterea investiţiilor italiene în România, în special în sectoare cu valoare de antrenare mare pentru ansamblul economiei.

De aceea, voi participa astăzi, împreună cu domnul Preşedinte, la deschiderea unui Forum Economic româno-italian dedicat promovării participării investitorilor italieni la dezvoltarea economiei româneşti, la care vor lua parte multe firme italiene interesate.

Am discutat pe larg și temele actuale de pe agenda europeană și internațională şi vă asigur că există o mare similitudine a poziţiilor noastre privind o serie de teme centrale.

Astfel, am discutat despre viziunile României şi Italiei în privința continuării construcţiei şi integrării europene. Statele noastre sunt profund interesate într-o consolidare a proiectului nostru european, pentru asigurarea securității și prosperității cetățenilor noștri.

Am avut un schimb de opinii extrem de interesant legat de dezvoltarea relațiilor Uniunii cu vecinătatea sa, şi atât Preşedintele Mattarella, cât şi eu suntem de acord în privința caracterului complementar al dimensiunilor sudică și estică.

Astfel, am reiterat sprijinul României pentru viitorul european al Republicii Moldova şi pentru continuarea procesului de reformă în spirit european. M-am bucurat să constat că şi omologul meu italian consideră necesară acordarea unui sprijin activ din partea Uniunii Europene în aceeaşi direcţie.

Am discutat şi despre situaţia din Ucraina şi am reamintit poziţia României potrivit căreia sancţiunile Uniunii Europene pentru Rusia trebuie menţinute până la implementarea deplină a Acordurilor de la Minsk.

În perspectiva Summitului NATO de la Varşovia, am prezentat argumentele consistente ale părţii române în sensul asigurării unei prezenţe a NATO robuste, de descurajare, poziţionată în mod proporţional pe întregul flanc estic al Alianţei, ca răspuns la acţiunile Rusiei care au dus la deteriorarea echilibrului de securitate în zona Mării Negre.

Am discutat şi despre provocarea migrației şi am reamintit poziţia României pe acest dosar, subliniind importanţa găsirii unor răspunsuri eficiente, care nu pot fi decât unele asumate împreună.

România este solidară cu eforturile Italiei şi am prezentat contribuţia substanţială a ţării noastre pentru gestionarea acestui fenomen.

Am susținut în acest context şi importanța prezervării funcționalității Spațiului Schengen şi am reiterat interesul României pentru aderarea la Schengen, care va contribui considerabil la consolidarea frontierelor externe ale Uniunii Europene. Mulţumesc Italiei și domnului Președinte pentru reconfirmarea sprijinului său constant în acest sens!

O concluzie evidentă a întâlnirii este că actualele legături, de ordin afectiv, dar și pragmatic, de veritabil Parteneriat Strategic dintre cele două țări, sunt mai puternice ca oricând, mai ales în actualul context complex la nivel european.

Vizita Președintelui Mattarella este pentru mine o confirmare a faptului că relația dintre România şi Italia va rămâne una privilegiată şi se va consolida în continuare, în spiritul puternicei tradiţii de prietenie şi colaborare care ne leagă.

Vă mulțumesc! Domnule Președinte, aveți cuvântul!”

Puncte principale din declaraţia preşedintelui Sergio Mattarella:

  • prietenia între România şi Italia e una cu adevărat profundă
  • avem în comun un vast patrimoniu istoric şi cultural, rădăcini puternice, solide, care vin din Antichitate
  • în Italia, comunitatea românească e mare, preţuită, şi din ce în ce mai bine integrată
  • comunitatea italiană din România e dinamică şi activă
  • nivelul de cooperare dintre cele două ţări e cu adevărat exemplar, inclusiv în interiorul Uniunii Europene
  • dimensiunea vastă a schimbului pe care o amintea şi preşedintele Iohannis dovedeşte intensitatea relaţiilor la nivel economic, dar şi politic, şi cultural
  • o colaborare politică presupune o angajare constantă în a înţelege problemele de ambele părţi şi în a ne raporta la ele în mod comun
  • este un semnal important de întărire a relaţiilor noastre
  • am împărtăşit cât este de importantă pentru România o întărire a legăturii de solidaritate în Uniune, în angajamentul comun de a rezolva problemele
  • acest lucru în Europa constituie un raport exemplar - România şi Italia sunt convinse de importanţa Uniunii pentru perspectivele de stabilitate şi de creştere internaţională
  • apartenenţa comună la NATO consolidează în fiecare zi raportul nostru
  • am înţeles îngrijorările României referitor la graniţa estică
  • am aplicat cu rigoare sancţiunile faţă de Rusia şi, dacă va fi solictat acest lucru, Italia va continua să le aplice cu rigoare
  • preşedintele Iohannis a amintit tema migraţiilor, care plasează Uniunea Europeană în faţa unui eveniment epocal, de lungă durată, ce necesită un răspuns comun şi de ansamblu din partea UE
  • Italia a propus un proiect UE care doreşte să fie o contribuţie, o solicitare faţă de UE pentru a stabili o intervenţie articulată şi comună în faţa fluxului migrator.

ACTUALIZARE "În cadrul discuţiilor vor fi identificate modalităţile cele mai eficiente de dezvoltare şi intensificare a Parteneriatului Strategic consolidat dintre cele două ţări, prin acordarea unui nou impuls politic relaţiei bilaterale, inclusiv în condiţiile în care prezenţa unei comunităţi româneşti masive în Italia şi a unei însemnate comunităţi italiene de afaceri în România aduce o valoare adăugată semnificativă acesteia", se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale. 

O atenţie aparte este acordată dimensiunii economice a relaţiei bilaterale. Italia este al doilea partener comercial al României, cu schimburi de peste 13 miliarde de euro în 2015, şi primul investitor străin în România prin raportare la numărul de firme italiene din ţara noastră.

Preşedintele Klaus Iohannis va prezenta şi evaluarea României privind provocările complexe cu care se confruntă Uniunea Europeană. Şeful statului va sublinia preocuparea ţării noastre privind evoluţiile de securitate din estul NATO şi necesitatea consolidării echilibrate a întregului flanc estic al alianţei, arată sursa citată. 

Cei doi şefi de stat participă marţi la deschiderea Forumului de afaceri "Investiţii italiene în România - Un parcurs european în economia globală".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ