Preşedintele Parlamentului din Moldova demis de opoziţia comunistă

| 25 apr, 2013

Marian Lupu, şeful Parlamentului de la Chişinău a fost demis din funcţie. Opoziţia comunistă a strâns 76 de voturi de la deputaţii moldoveni pentru a-l înlătura pe Marian Lupu de la şefia Parlamentului moldovean.

 

Preşedintele parlamentului de la Chişinău, Marian Lupu, a fost demis din această funcţie, în urma unui vot secret organizat la propunerea opoziţiei comuniste, conform Agerpres. Pentru demitere au votat deputaţii comunişti, cei din Partidul Liberal Democrat (PLDM, condus de fostul premier Vlad Filat) şi câţiva deputaţi neafiliaţi. Pentru revocarea din funcţie erau necesare cel puţin 67 de voturi, iar numărul deputaţilor care au votat împotriva lui Marian Lupu a fost de 76.

Prin hotărârea adoptată joi, vicepreşedintele legislativului, Liliana Palihovici a fost împuternicită să preia prerogativele preşedintelui parlamentului.

Pe de altă parte, colegii de partid ai lui Marian Lupu susţin că decizia ar fi ilegală, deoarece regulamentul Parlamentului nu prevede această procedură. Potrivit acestora, activitatea parlamentului este blocată după revocarea lui Lupu, acesta fiind încă un pas spre alegeri parlamentare anticipate.

Votul comun dintre PLDM şi comunişti vine după ce Curtea Constituţională a decis luni că liderul PLDM, Vlad Filat, nu mai poate candida la funcţia de premier, iar în presă se vehiculează că această hotărâre a fost adoptată cu implicarea deputatului din Partidul Democrat (condus de Marian Lupu) Vlad Plahotniuc, care este considerat un rival al lui Filat.

Marian Lupu a deţinut funcţia de preşedinte al parlamentului în perioada martie 2005 - aprilie 2009 şi din 30 decembrie 2010 până la 25 aprilie 2013. Fost membru al Partidului Comuniştilor, el a părăsit această formaţiune la 10 iunie 2009, criticând poziţia PCRM vizavi de protestele anticomuniste din 7 aprilie şi lipsa acestuia de disponibilitate pentru a organiza un dialog. Acesta a aderat la Partidul Democrat, al cărui lider a devenit puţin timp mai târziu.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ