Preşedintele Tribunalului Militar Iaşi, acuzat de trafic de influenţă

| 10 iul, 2014

Preşedintele Tribunalului Militar Teritorial Iaşi, judecătorul Radu Dimitrie Tărniceriu, fost preşedinte al Tribunalului Iaşi, este acuzat de procurorii DNA de trafic de influenţă şi participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA, în cursul anului 2010, o persoană i-a promis lui Radu Dimitrie Tărniceriu suma de 50.000 euro pentru ca acesta, prin influenţa dată de funcţia de preşedinte al Tribunalului Iaşi, să facă intervenţii pe lângă magistraţii implicaţi în soluţionarea unei cauze civile.

Intervenţia avea în vedere admiterea apelului formulat împotriva unei sentinţe civile din data de 18 martie 2010 a Judecătoriei Răducăneni, judeţul Iaşi, prin care s-a respins plângerea formulată de reprezentanţii unei societăţi comerciale împotriva unei încheieri de carte funciară a Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Răducăneni, judeţul Iaşi.

Suma de 50.000 euro promisă iniţial de persoana respectivă în schimbul pronunţării unei decizii favorabile pentru societatea comercială, în apel, în dosarul Tribunalului Iaşi, urma să fie dată/primită după vânzarea terenului vizat de operaţiune, urmând să fie împărţită în cote egale între judecătorul Tărniceriu şi o altă persoană.

Pentru a avea garanţia că promisiunea de plată va fi onorată, a doua zi după pronunţarea deciziei civile din data de 22 septembrie 2010, în schimbul ajutorului primit, cumpărătorul de influenţă le-a dat lui Tărniceriu şi celeilalte persoane o participaţie la firma beneficiară a deciziei judecătoreşti, printr-o operaţiune de majorare de capital, în urma căreia cealaltă persoană a devenit asociat cu 20% la firma în cauză.

De asemenea, judecătorul Tărniceriu a sprijinit (în contul traficului de influenţă, asigurându-i consilierea şi facilitându-i depunerea la dosarul cauzei a înscrisurilor justificative) împreună cu beneficiarul majorării de capital şi cu alte două persoane, demersurile cumpărătorului de influenţă de a-i determina pe doi magistraţi din cadrul Tribunalului Iaşi să pronunţe, fără vinovăţie, decizia civilă din 22 septembrie 2010, prin care aceştia au admis apelul formulat de reprezentanţii societăţii comerciale.

Ca urmare a acestei decizii judecătoreşti, Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Răducăneni a fost obligat să intabuleze, în favoarea societăţii, dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 282,5 ha teren amplasat în extravilanul localităţii Gorban, judeţul Iaşi, în condiţiile în care acesta face parte din domeniul public al statului. 

Ca urmare a acestor demersuri frauduloase, pe de o parte, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a suferit un prejudiciu în valoare de 1.963.199 lei, iar, pe de altă parte, societatea comercială în cauză a obţinut un folos de aceeaşi valoare urmare a intabulării ilegale al dreptului de proprietate al acestora asupra terenului în cauză în cartea funciară a localităţii Gorban.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ