Prim-procurorul PJ Beiuș, reținut de DNA

| 17 dec, 12:03

Procurorii DNA Oradea l-au reținut pe Gligor Ioan Sabău, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, pentru mai multe infracțiuni.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi, el este acuzat de luare de mită (patru infracțiuni din care trei în formă continuată), șantaj, favorizarea suspectului, instigare la abuz în serviciu și fals în declarații.

Gligor Ioan Sabău va fi prezentat joi Curții de Apel Oradea cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Adriana Ardelean, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, acuzată de abuz în serviciu, și Mihai Dinu Lupaș, cumnatul lui Sabău, cu privire la săvârșirea infracțiunii de șantaj.

Procurorii susțin că, în perioada 2009 — 2012, inculpatul Gligor Ioan Sabău, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, a pretins și primit lemne de foc, lemn de lucru, sume de bani, protejarea și avansarea unei rude la locul de muncă, asfaltarea drumului de acces la locuința sa, racordarea locuinței personale la rețeaua de apă geotermală a orașului prin decontarea lucrării din bugetul local, în valoare totală de 36.703 lei, de la o persoană cu funcție de conducere din cadrul Primăriei Beiuș, denunțător în cauză.

În schimb, magistratul urma să protejeze activitatea infracțională a denunțătorului și să supravegheze cercetările penale cu privire la acesta în dosarele aflate în lucru la Poliția municipiului Beiuș.

În vara anului 2009, Sabău i-a cerut unei persoane din conducerea Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică Oradea (denunțător în cauză) să doneze municipiului Beiuș un teren de 427 mp aflat în proprietatea unității de cult, astfel încât Primăria municipiului Beiuș să poată asfalta drumul ce face accesul la locuința sa din municipiul Beiuș. Altfel, lucrările nu puteau fi decontate din bugetul local.

Astfel că, la 28 septembrie 2009, a fost încheiat un contract de donație pentru acel teren.

"Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș era înregistrat un dosar penal având ca obiect comiterea infracțiunilor de furt calificat, distrugere și profanare de morminte în care erau vizați reprezentanții Bisericii Greco-Catolice", arată procurorii DNA.

Totodată, în primăvara anului 2015, Sabău a aflat, printr-un intermediar, despre intenția respectivei persoane din conducerea Primăriei Beiuș de a formula un denunț penal împotriva sa pentru săvârșirea unor fapte de corupție, după ce anterior a protejat-o ca să nu aibă dosare penale.

Inculpatul i-a transmis în mod direct persoanei respective, prin intermediul cumnatului său și prin intermediul unei alte persoane, că deține dovezi din care rezultă că funcționarul din primărie ar fi încălcat obligațiile ce decurgeau din măsurile preventive luate împotriva sa de către Curtea de Apel Oradea sau Înalta Curte de Casație și Justiție.

Mai exact i-a evidențiat că ar fi luat legătura cu persoane cu care avea interdicția de a comunica și că deține dovezi privind comiterea unor noi fapte penale în legătură cu finanțarea ilegală din fonduri publice a echipei de fotbal din Beiuș. De asemenea, i-a comunicat că va formula un denunț penal pentru luare de mită, constând în primirea unor sume de bani remise în legătură cu emiterea unor autorizații de construcție.

"La data de 4 iunie 2013, într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, inculpata Ardelean Adriana, procuror din cadrul acestei unități de Parchet, fiind determinată și ajutată de prim-procurorul Sabău Gligor Ioan, care, în perioada respectivă, se afla în relații tensionate cu denunțătorul, funcționar public, a dispus, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu și judiciare, luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, în vederea reparării pagubei, asupra unui autoturism aflat în proprietatea persoanei vătămate/ părții civile Ocolul Silvic Codrii Beiușului, până la concurența valorii pagubei, respectiv până la concurența sumei de 16.000 euro. Sechestrul asigurator asupra autoturismului a fost luat în semn de răzbunare față de funcționarul public respectiv", mai arată procurorii DNA.

La începutul anului 2014, procurorul Adriana Ardelean a dispus ridicarea sechestrului asigurător și darea în custodie a autovehiculului către Ocolul Silvic Codrii Beiușului, "fără ca la dosarul cauzei să existe vreo probă care să modifice situația de fapt avută în vedere de procuror la data luării măsurii asiguratorii și fără ca ordonanța de ridicare a sechestrului să fie motivată".

"Ridicarea măsurii asiguratorii a fost determinată strict de faptul că, după o perioadă de timp de la momentul aplicării sechestrului, inculpatul Sabău Gligor Ioan s-a împăcat cu funcționarul public respectiv, astfel că acțiunile procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș împotriva acestuia din urmă au fost stopate", menționează procurorii.

Alte acuzații la adresa lui Gligor Ioan Sabău se referă la faptul că, în perioada 2011 — 2015, în calitate de prim-procuror a pretins și primit produse viticole, obiecte de mobilier, diverse servicii de la primarul unei comune (denunțător în cauză). În schimbul acestora, magistratul urma "să protejeze activitatea infracțională a edilului".

Unui om de afaceri, cercetat penal, i-a cerut în primăvara acestui an să efectueze reparații la instalația de apă a locuinței sale, fără să-i plătească lucrările. În schimbul acestor foloase, inculpatul urma să-l favorizeze pe omul de afaceri prin tergiversarea cercetărilor și obținerea unei soluții favorabile acestuia în dosarul penal în care era vizat.

Conform DNA, acesta și-a renovat o casă de vacanță, aflată în proprietatea sa, care nu figurează menționată în declarația de avere depusă la Consiliul Superior al Magistraturii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ