Primul Consiliu European fără Marea Britanie. Mesajul lui Merkel

| 29 iun, 11:51

Liderii statelor membre UE se reunesc astăzi în primul Consiliu European fără Marea Britanie, încercând să găsească o soluţie pentru a gestiona criza provocată de referendumul prin care Regatul Unit a decis părăsirea Blocului Comunitar.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat înaintea reuniunii celor 27că va face tot ce este posibil pentru a preveni destrămarea Uniunii Europene. Ea a precizat şi că este în interesul Marii Britanii de a menţine "relaţii strânse" după părăsirea Uniunii Europene.

"Ne vom asigura că negocierile nu se vor desfăşura după principiul alegerilor convenabile (...) trebuie şi va face o diferenţă notabilă dacă o ţară vrea să fie membră a familiei europene sau nu," a mai spus cancelarul german."Cine vrea să părăsească această familie nu se poate aştepta să scape de toate responsabilităţile, dar să-şi păstreze privilegiile," a adăugat Merkel.

Merkel a mai spus că Germania doreşte să menţină legături strânse cu Marea Britanie şi va lucra pentru consolidarea Uniunii Europene.

Planul miniştrilor de externe german şi francez

Pe de altă parte, miniştrii de Externe ai Franţei şi Germaniei ar fi dezvăluit, în faţa grupului de la Vişegrad, un plan de a transforma statele UE într-un superstat gigant, în care ţările membre ar trebui să renunţe la armata proprie sau la banca naţională, a anunţat postul polonez TVP Info, potrivit Express.co.uk.

Fragmente din documentul de nouă pagini au fost publicate marţi, de televiziunea poloneză de stat, TVP Info, în timp ce liderii din Germania, Franţa şi Italia s-au întâlnit la Berlin pentru a discuta despre ieşirea Marii Britanii din UE.

TVP Info a anunţat că propunerea ar fi urmat să fie prezentată marţi seara în faţa grupului de la Vişegrad din care fac parte Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovacia, de către minstrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.

Planul care ar fi urmat să fie prezentat de cei doi miniştri de a reduce din puterea statelor membre este descris drept un “ultimatum”.

În conformitate cu aceste propuneri radicale, statele membre UE şi-ar pierde dreptul a a avea propria armată, propriul cod penal, propriul sistem fiscal şi banca naţională. Aceste puteri ar urma să fie transferate la Bruxelles. Statele UE vor pierde, de asemenea, controlul pe care îl mai au asupra propriilor graniţe, inclusiv dreptul de a aplica proceduri naţionale cu privire la primirea şi relocarea refugiaţilor.

Această iniţiativă sugerează intenţia liderilor Franţei şi Germaniei de a profita de pe urma ieşirii Marii Britanii din UE, comentează publicaţia britanică.

În partea introductivă a documentului, cei doi miniştri sunt citaţi afirmând: "Ţările noastre împărtăşesc un destin comun şi un set comun de valori care dau naştere unei uniuni şi mai putrenice între cetăţenii noştri. Prin urmare, vom depune eforturi pentru o uniune politică în Europa şi îi invităm pe ceilalţi europeni să participe la această aventură".

Scoţia vrea să negocieze rămânerea în UE

Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, se va întâlni, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru a discuta despre rezultatul referendumului din Marea Britanie şi posibilitatea ca Scoţia să rămână în UE, potrivit BBC News online.

Sturgeon va purta discuţii, de asemenea, cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi cu deputaţii europeni.

Aceasta a spus că este "hotărâtă" să protejeze interesele Scoţiei în Europa.

Premierul scoţian spera să îl întâlnească şi pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, însă acesta din urmă a spus că o discuţie nu este adecvată în acest moment.

Europarlamentarul scoţian Alyn Smith a declarat, înaintea discuţiilor pe care urmează să le aibă Sturgeon la Bruxelles, că există multă bunăvoinţă faţă de Scoţia în capitala UE.

"Uşile sunt deschise la Bruxelles şi există bunăvoinţa de a discuta cu Scoţia", a declarat el pentru BBC Radio Scoţia.

Prim-ministrul Nicola Sturgeon a ţinut, în Parlamentul Scoţiei, un discurs cu privire la rezultatul referendumului din Marea Britanie, ocazie cu care a afirmat că ieşirea din UE ar fi împotriva voinţei poporului scoţian. Oficialul scoţian a mai spus că perioada de trei luni de criză politică până la nominalizarea unui nou premier al Regatului Unit va provoca şi mai multe pagube economiei britanice. În cadrul referendumului privind apartenenţa Marii Britanii la UE, majoritatea populaţiei din regiunea Scoţiei a votat în favoarea rămânerii în Blocul comunitar.

 

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ