Procurorii DNA, alungați din procesul lui Sebastian Ghiță. Butaforie la Curtea Supremă

| 04 mar, 20:01

Butaforie în cazul procesului lui Sebastian Ghiță de la Curtea Supremă. Noua Secție specială de investigare a magistraților, creată de Tudorel Toader în pofida tuturor criticilor din societate, își arată rolul pervers: DNA a fost exclus din rolul de acuzator într-unul dintre procesele fostului deputat PSD și a fost înlocuit de Secția specială creată să elimine "abuzurile" magistraților.

Premieră în cazul fostului deputat PSD Sebastian Ghiță, fugar în Serbia: la ședința de judecată nu mai participă un procuror al Direcției Naționale Anticoruptie, ci un reprezentant al Sectiei speciale pentru investigarea magistraților, transmite Realitatea TV.

Termenul de azi de la Înalta Curte a început cu audierea lui Vlad Cosma care le-a povestit judecătorilor de la completul de 5 cum a fost constrâns de procurorii DNA să facă mărturii împotriva lui Sebastian Ghiță. Acum, Vlad Cosma nu mai recunoaște nimic din vechile mărturii.

"Vlad Cosma este audiat ca martor de cei cinci judecatori din dosarul lui Sebastian Ghita. Povesteste despre asa zisele constrangeri ale procurorilor de la DNA Ploiesti si din cand in cand ii spune grefierei (care noteaza declaratia) VIRGULA, PUNCT SI IN CONTINUARE, DE LA CAPAT", relatează jurnalista Realitatea TV Ionela Arcanu pe Facebook.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis în martie 2018 rejudecarea dosarului lui Mircea și Vlad Cosma. În primă fază, Mircea Cosma a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare, în timp ce Vlad Cosma a primit 5 ani cu închisoare.

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, luni, rejudecarea dosarului în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma a fost condamnat în primă instanţă la opt ani închisoare, iar fiul acestuia, fostul deputat Vlad Cosma, a primit cinci ani închisoare.

Potrivit deciziei instanţei, dosarul se va rejudeca la Secţia penală de la Înalta Curte.

Hotărârea a fost luată cu majoritate de voturi.

Avocatul familiei Cosma a afirmat că procesul se va judeca de la zero. "Un dosar de această amploare ar fi dus la revalidarea unor nelegalităţi", a spus acesta.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar fi trebuit să dea luni sentinţa definitivă în dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma a fost condamnat în primă instanţă la opt ani de închisoare, iar fiul acestuia, fostul deputat Vlad Cosma, a primit cinci ani în spatele gratiilor. În acelaşi dosar, omul de afaceri Răzvan Alexe a primit 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, iar fostul director al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova Daniel Alixandrescu a fost condamnat la 6 ani de închisoare.

Pe 11 aprilie 2014, procurorii DNA i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Vlad Cosma, acuzat de trafic de influenţă, şi pe Mircea Cosma, pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Omul de afaceri Răzvan Alexe a fost acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită şi fostul director al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, de luare de mită şi abuz în serviciu.

Potrivit DNA, în perioada 2012 - 2013, Răzvan Alexe (apropiat al familiei Cosma) şi fostul deputat Vlad Cosma au pretins şi primit de la trei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, denunţători în cauză, suma totală de 4.410.149 lei, disimulată în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de aceste societăţi către două firme controlate în fapt de Răzvan Alexe.

Procurorii susţin că sumele de bani au fost pretinse şi primite de cei doi în schimbul intervenţiei la persoane cu putere de decizie din cadrul CJ Prahova - şi anume la Mircea Cosma şi Daniel Adrian Alixandrescu (director executiv al Direcţiei Patrimoniu, având în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice), astfel încât societăţile să obţină de la CJ Prahova trei lucrări de modernizare/întreţinere a drumurilor, dar şi pentru a deconta cu prioritate lucrări deja efectuate.

Tag-uri: Vlad Cosma
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ