Producătorii de alimente eco o pun la punct pe Elena Băsescu

| 14 noi, 2013

Nici bine nu a apucat Victor Ponta să anunțe că guvernul ia în considerare o eventuală reducere a TVA la 9% pentru produsele bio, că o serie de așa-ziși ”specialiști” și politicieni au și sărit să critice măsura, aducând tot soiul de contraargumente, care de care mai puerile.

 

Apogeul a fost atins zilele trecute de către mezina președintelui, Elena Băsescu. Lăsând la o parte atacul suburban la adresa soției primului-ministru, aceasta a încercat să demonstreze nici mai mult nici mai puțin decât că reducerea TVA-ului la produsele bio ar fi un adevărat dezastru. În viziunea sa, o astfel de măsură ”ar face mai mult rău decât bine pentru majoritatea românilor”, pentru că preţul alimentelor va creşte. Mai mult, Elena Băsescu a avertizat că, urmare a reducerii TVA la produsele bio ”s-ar putea să ne trezim că nu se investeşte mai mult în agricultură, ci că importurile de astfel de produse cresc”, în timp ce piața ar fi invadată de alimente cu etichete falsificate.

Pseudo-argumentația ”specialistei” în economie și agricultură Elena Băsescu este însă demontată, punct cu punct, de către Asociația Bio România, care reunește producătorii de alimente ecologice.

Astfel, într-un comunicat remis miercuri, Bio România atrage atenția că măsura de reducere a TVA-ului aplicat produselor alimentare economice ar avea un impact benefic major prin stimularea dezvoltării unui segment al industriei procesatoare cu un potențial uriaș. ”Dacă nu se va reduce TVA la alimentele bio, România va rămâne un importator de alimente ecologice procesate, așa cum de altfel este în prezent, și un exportator de materii prime bio (în special cereale), la export TVA fiind de 0%. Dacă se reduce TVA la produsele bio procesate, statul român câștigă din taxele și impozitele din industria procesatoare și vom putea exporta aceste produse bio cu valoare adăugată mare", se menționează în comunicat. Implicit, dezvoltarea industriei procesatoare va însemna crearea de locuri de muncă în zone rurale, în care altminteri posibilitățile de de angajare sunt reduse.

Totodată, Bio România vine să combată și teza conform căreia o scădere a TVA-ului aplicat produselor bio ar face ca piața să fie inundată de produse falsificate. Astfel, în comunicat, se atrage atenția asupra faptului că certificarea produselor implică un circuit complex, care pornește de la pajiști și pășuni și se finalizează cu produsul procesat. Ca urmare, eventualele încercări de a falsifica produsele obținute au toate șansele să fie descoperite și stopate din timp. În plus, așa cum s-a întâmplat și în cazul reducerii TVA-ului la pâine, este de așteptat ca simultan cu implementarea măsurii să fie intensficate și controalele organelor de stat specializate.

Concluzia este așadar diametral opusă celei la care ajunge Elena Băsescu. Scăderea TVA-ului la produsele bio ar avea un puternic caracter stimulativ pentru conversia agriculturii de subzistență într-una cu o productivitate ridicată, ceea ce ar crea premise suplimentare pentru ca satul românesc să iasă din starea de înapoiere economică și să cunoască o dezvoltare accelerată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 noi, 2013
Radu
Nu fiti copii ...
TVAul este 9% la piine. ATI VAZUT VREO IEFTINIRE ??? ZEROOO. ''Ieftinirile'' lui tonta sint bani sifonati cu dedicatie care se vor intoarce la psd sub forma de ''donatii'' la alegeri ... romanul normal e doar un bou de jupuit pentru noii ciocoi ...
16 noi, 2013
ateohy1
Pai acest plagiator ,,Victoras,, are interese de a reduce tva-ul la produsele bio
15 noi, 2013
gogu
tva produse bio
desteapta fata lui tata oare gindeste inainte de a comenta . fara pdl cine o mai alege europarlamentar si care roman mai cere legalizarea drogurilor da fata lui tata nu mai e in parlamentul european' avem numai de pierdut fara ea se duce tara de rapa
14 noi, 2013
lucian
alimente bio
ma intreb daca foloseste GPS sau nu atunci cind merge la Bruxelles??
18 noi, 2013
Banu
@ Lucian, te f**e grija daca eba foloseste GPS cand merge la Bruzelles? Foloseste avionul, mai, The Idiot ce esti!
Obiectiv.ro esti o mizerie ordinara, scrii numai minciuni si denigrezi! Sper sa ajungeti someri , toti care va varsati veninul si laturile din interiorul vostru prin aceste denigrari ordinare! Someri si cersetoti la gura metroului, sa va vad, mercenari nenorociti, ce va vindeti pe un pumn de arginti! Jeguri care v-ati vinde si mamele!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ