Programul 'Prima Maşină' va intra în funcţiune săptămâna viitoare

| 05 noi, 2014

Normele metodologice pentru programul 'Prima Maşină' sunt în prezent finalizate şi urmează să intre marţi în Guvern, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Constantin Niţă.

'Normele metodologice pentru 'Prima Maşină' vor trece marţi. Au fost anumite probleme tehnice, dar au fost rezolvate de Ministerul de Finanţe şi de cel al Justiţiei. Erau chestiuni legate de garanţii, de modul cum va funcţiona aceste program, de modul în care va trebui să vină tânărul sau cetăţeanul la Fondul de Garantare. Programul îşi urmează cursul. Pe baza ordonanţei de guvern este normal să se facă nişte norme tehnice atât de Ministerul de Finanţe cât şi de Fondul de Garantare. (...) În momentul de faţă aceste norme sunt finalizate şi vor fi intra în Guvern marţi. (...) În mod firesc ele trebuiau elaborate mai din timp, dar s-a întârziat o săptămână. Eu sper ca săptămâna viitoare programul să intre în funcţiune', a spus Niţă.

Ministrul Economiei a subliniat că nu vor fi probleme în privinţa derulării acestui program deoarece au fost luate toate avizele şi 'nu afectează sub nicio o formă normele Uniunii Europene'.

'Am luat toate avizele, am avut o discuţie cu Consiliul Concurenţei. Programul nu afectează sub nicio o formă normele Uniunii Europene. Este un program la care pot participa toţi producătorii de autoturisme din orice ţară, numai că trebuie să se încadreze în limitele pe care statul român poate să le garanteze în momentul de faţă. (...) Statul nu poate să garanteze şi pentru Mercedes şi pentru BMW sau alte mărci mult mai scumpe', a adăugat ministrul Economiei.

Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi în 15 octombrie 2014. Prin acest program statul român va garanta jumătate din valoarea unui credit de maximum 50.000 de lei, plus TVA, pe care îl vor putea accesa persoanele fizice, în special tinerii între 18 şi 35 de ani, pentru achiziţia unei maşini noi.

Programul trebuia să intre în vigoare la 1 noiembrie, însă nu au fost finalizate normele metodologice de aplicare.

Potrivit proiectului normelor de implementare a programului, postat vineri pe site-ul MFP, programul guvernamental va beneficia în 2014 de un plafon total al garanţiilor de 50 de milioane de lei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ