Progressive Agenda for the Future: Un nou concept politic progresist în România?

| 14 mai, 2014

La evenimentul „Progressive Agenda for the Future” oragnizat de nou înfiinţatul Forum Progresist Social – Democrat, prezidat de deputatul PSD Ana Birchall, premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu Lordul Peter Mandelson, unul din arhitecţii New Labor şi un apropiat al lui Tony Blair.

Evenimentul organizat de Ana Birchall a fost clădit în jurul invitatului special Peter Mandelson. Despre Mandelson putem spune că este printre arhitecţii rebranduirii Partidului Laburist din Marea Britanie în „New Labour”. Mai putem spune despre acesta că a ocupat funcţii foarte importante în administraţia britanică, inclusiv cea de vice-prim ministru. Este foarte important de ştiut că Mandelson a fost unul dintre apropiaţii premierului britanic Tony Blair, pe care Victor Ponta l-a numit în repetate rânduri un model politic pentru el.

Evenimentul nu poate fi încadrat, aşa cum a spus şi Victor Ponta în tiparul evenimentelor de campanie, chiar dacă printre participanţi s-au numărat şi candidaţii PSD-UNPR-PC la europarlamentare. Dezbaterea a fost curată, axată pe teme economice de interes, cum ar fi eficienţa sistemului de taxare sau creşterea eficienţei sectorului privat. S-au prezentat argumente clare împotriva austerităţii şi s-au spus multe pe marginea sistemului de muncă din România, pe marginea sistemului de educaţie din România şi din UE şi nu în ultimul rând pe ceea ce înseamnă protecţia socială şi solidaritatea în viziunea progresistă.

La eveniment au fost prezenţi mai mulţi miniştri din cabinetul Victor Ponta, dintre care au luat cuvântul Remus Pricopie, Rovana Plumb şi Florin Jianu.

Lordul Peter Mandelson a ţinut să precizeze câteva lucruri care nu trebuie să treacă neobservate. În primul rând referindu-se la creşterea economică a României, politicianul progresist a declarat că România are o situaţie economică de invidiat în toată Europa. Da, un fost vice-premier britanic a dat România ca exemplu în ceea ce priveşte politicile publice de gestionare a statului.

Mesajele pozitive ale lordului nu s-au oprit aici. Referindu-se la modelul politic pe care Victor Ponta îl reprezintă, Mandelson a spus că întreaga mişcare progresistă internaţională are aşteptări foarte mari de la parcursul politic viitor al premierului, care se bucură şi acum de încrederea progresiştilor în numele cărora Mandelson a vorbit.

O dezbatere interesantă la care au fost prezenţi miniştri, secretari de stat, europarlamentari, deputaţi şi senatori şi nu în ultimul rând tineri pasionaţi de politică vine să arate încă o dată deschiderea către Vest a lui Victor Ponta.

PSD intră în grupul partidelor politice care aderă printr-o construcţie specializată, Forumul Progresist, la cea mai dezvoltată reţea progresistă din lume, patronată de Policy Network. Câteva exemple de lideri progresişti din lume, membri sau afiliaţi ai Policy Network sau Center for American Progress: secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Bill şi Hillary Clinton, Tony Blair sau mult mai tânărul Matteo Renzi.

Întâlnirea de marcă dintre Victor Ponta şi Lordul Peter Mandelson punctează încă un pas important în afirmarea lui tânărului premier în calitatea sa de lider progresist, cu viziune pentru dezvoltare şi creştere.

Cu siguranţă ritmul discuţiilor şi subiectele abordate în cadrul Forumului Progresist au reprezentat o schimbare benefică având în vedere faptul că în campania electorală proliferarea insultelor şi atacurilor la persoană este la ordinea zilei.

În altă ordine de idei cred că nu trebuie să ne fie teamă să abordăm pe rând în forumuri de discuţie efectul politicilor publice guvernamentale asupra statului. Şi asta mai ales în timpul campaniei electorale. Dezbaterile de acest gen pot crea o punte de legătură importantă între România şi cercurile politice şi academice progresiste din UE şi SUA.

România are experţi pe care îi poate promova prin acest canal, ideile noastre pot fi exportate şi strategiile noastre pot fi apreciate de partenerii noştri din UE şi SUA. Nu trebuie să ne fie teamă să ne exprimăm clar şi răspicat ideile, iar acest Forum, după cum spunea şi Lordul Mandelson este un loc unde dialogul între prieteni se petrece, fără patimă, pragmatic şi eficient.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 mai, 2014
cantautor
Programul Mihail Kogalniceanu, lansat in toamna anului 2011 de Emil Boc, prin care firmele mici si mijlocii (IMM) puteau obtine credite de pana la 400.000 de lei, cu dobanda subventionata, a fost suspendat in acest an, a declarat pentru Mediafax, Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri si turism.

"Programul a fost suspendat in acest an. Voi face o analiza si va voi transmite motivul pentru care s-a luat aceasta decizie", a spus Jianu, fara sa ofere detalii. Prin acest program, lansat in 2011, firmele mici si mijlocii puteau obtine o linie de credit, in valoare maxima de 400.000 lei/firma/an, beneficiind de mai multe facilitati, acordate impreuna sau separat, cea mai importanta fiind dobanda total subventionata.

probabil,dupa ce i-au dat banii lui Gruia Stoica,n-a mai avut guvernul Ponta bani...
tu stii sigur,ca ai fost la conferinta...
bravo USD,nu l-ati suspendat pe Basescu dar suspendati programul..
pai e bine Dle Sultanescu?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ