Proiect legislativ: Doar cei care au numai cetățenia română pot candida la un fotoliu de parlamentar

| 30 iun, 15:57

Alegerile parlamentare din România vor avea o noutate. Potrivit unei inițiative legislative, alegerile din toamnă vor fi mai riguroasă. Astfel că, cei care au cetățenie dublă nu vor putea candida pentru un fotoliu de senator sau deputat.

În legea redactată de Aurelian Mihai (PNL) este propus ca cei peste 400 de parlamentari care vor rezulta în urma alegerilor să aibă doar cetățenia română, nu și a altei țări, așa cum este acum.

Actul normativ prevede că pot accede în Parlamentul României doar acei candidați care au exclusiv cetățenia română. Mai mult, la depunerea candidaturilor cei de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) vor avea dreptul, dar și obligația de a respinge acele  dosare ale candidaților care au dublă cetățenie, notează libertatea.ro

”Am luat modelul din Israel, unde am fost recent în delegație. Acolo nimeni nu poate   accede în Knesset,(nr.Parlamentul Israelului) dacă are dublă cetățenie. Numai cine este doar cetățean israelian poate candida pentru o funcție în statul Israel. Este oare normal să slujești la doi stăpâni în același timp? Nu este posibil să juri credință unei țări pe Constituția ei, dar tu să fi jurat și pe o altă Constituție. În astfel de poziții trebuie să acceadă doar aceia care loiali unei singure națiuni”, ne-a declarat Aurelian Mihai.

În actuala formulă, în Parlamentul de la București există deputați și senatori care au dublă cetățenie. În aceasta situație se găsesc parlamentarii UDMR care au și cetățenia maghiară.

Legea va fi supusă dezbaterii la toamnă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ