Proiect major pentru crearea de noi locuri de muncă

| 20 apr, 2014

Ministerul Fondurilor Europene a lansat, vineri, în consultare publică, o nouă schema de ajutor de minimis, potrivit căreia  întreprinderile mici şi mijlocii vor putea obţine subvenţii europene pentru fiecare loc de muncă oferit tinerilor absolvenţi.

Programul se va derula prin Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltare Resurselor Umane şi este finanţat în proporţie de 85% din fonduri europene, iar restul din fonduri naţionale. Valoarea orientativă a subvenției nete care urmează să fie acordată firmelor beneficiare este de câte 900 de lei pentru tinerii angajați cu studii medii, respectiv de câte 1.300 de lei pentru absolvenții de studii superioare. Sprijinul financiar pentru plata salariilor va fi acordat pe o perioadă de minimum 6 luni şi de maximum 12 luni.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, angajatorii vor beneficia de aceste subvenţii numai dacă menţin posturile nou create pentru o perioadă cel puţin egală cu cea pentru care au încasat pachetul financiar. "Subliniez că firmele vor fi obligate să menţină postul nou înfiinţat şi nu persoana angajată iniţial, în condiţiile în care prin această măsură vrem să încurajăm competiţia pe piaţa muncii", a precizat Eugen Teodorovici.

Totodată, firmele care vor angaja absolvenţi vor fi obligate prin acest program să realizeze un plan educaţional pentru fiecare tânăr angajat, pentru a proba desfășurarea procesului educaţional aferent învăţării la locul de muncă. Numărul orientativ de posturi pentru care se vor acorda subvenții, este pentru microîntreprinderi de 3, pentru întreprinderile mijlocii de 7, iar pentru întreprinderile medii de 15 locuri de muncă.

Noua schemă de subvenţionare vine în completarea măsurilor deja implementate de către cabinetul condus de Victor Ponta pentru sprijinirea creării de noi locuri de muncă şi, în mod special, pentru a stimula reducerea şomajului în rândul tinerilor. În acest sens, merită menționat faptul că, recent, cabinetul a aprobat programul „Subvenţii pentru 20 de joburi“ ce prevede acoperirea de către stat a unei parţi din cheltuielile salariale pentru companiile ce vor crea minim 20 de locuri de muncă. De program, a cărui valoare totală este de 2,7 miliarde de lei și care va intra în vigoare începând cu 1 iulie, urmează să beneficieze aproximativ 1.500 de companii, care vor crea 30.000 de noi locuri de muncă.

Politicile implementate de către cabinet creează astfel perspective serioase pentru stimularea crearea de locuri de muncă și reducerea șomajului. De altminteri, efectele măsurilor adoptate de cabinetul condus de Victor Ponta sunt deja vizibile. De la preluarea guvernării au fost create peste 100.000 de noi locuri noi de muncă şi, în ansamblu, România a reuşit să menţină o rată a şomajului sub media europeană.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ