PROIECT: PNL vrea ca străinii să poată cumpăra teren agricol în România doar dacă vom putea cumpăra şi noi la ei

| 24 apr, 16:56

Senatorul PNL Marius Obreja a declarat vineri că a depus, împreună cu alţi parlamentari, un proiect de modificare a Legii 17/2014 privind reglementarea vânzării şi cumpărării de către străini a terenurilor agricole situate în extravilan, prin care se doreşte introducerea condiţiei de reciprocitate cu statele Uniunii Europene.

 

Parlamentarul covăsnean a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că, în virtutea acestei clauze de reciprocitate, vor avea dreptul de a cumpăra terenuri agricole în România doar persoanele fizice din ţările care, la rândul lor, le permit românilor să cumpere terenuri în statele respective, scrie Agerpres.

Obreja a menţionat că alte ţări europene fie nu vând terenuri către persoane fizice străine, fie impun nişte condiţii, printre care reciprocitatea ori taxarea suplimentară a tranzacţiilor. 'Documentarea pentru acest proiect a durat aproape şase luni de zile (...) Unele ţări nu vând terenuri, altele au nişte condiţionalităţi (...) Modificarea pe care o propunem vizează introducerea unei clauze de reciprocitate, adică dacă o ţară condiţionează cumpărarea terenurilor, atunci şi România să introducă reciprocitatea', a declarat Marius Obreja.

El a menţionat că acest demers legislativ nu a fost generat de 'îngrijorarea' că pământurile ţării se vor înstrăina, ci de dorinţa ca românii să fie 'trataţi pe picior de egalitate' cu ceilalţi cetăţeni europeni, să nu fie consideraţi 'de rang inferior'. Parlamentarul covăsnean a apreciat că iniţiativa legislativă depusă săptămâna aceasta la Senat are şanse reale să fie adoptată, existând 'o largă deschidere' din partea colegilor din tot spectrul politic.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ