Proiect UDMR: Limba maghiară să fie limbă oficială în justiţie

| 01 noi, 2013

Pe 29 octombrie s-a îndeplinit termenul de adoptare tacită a unui proiect de lege iniţiat de către doi deputaţi UDMR prin care se dorea oficializarea utilizării limbilor minorităţilor naţionale în cadrul proceselor judiciare. Astfel, limba maghiară are mari şanse să devină a doua limbă oficială în justiţie, informează RomâniaTv.net.

Marton Arpad şi Mate Andras au iniţiat o propunere legislativă pentru punerea în aplicare a prevederilor art.9 Justiția al Chartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare conform Legii de ratificare nr.282/2007. Proiectul stipulează că judecătorii şi procurorii stagiari pot da un test de competenţă lingvistică în limba unei minorităţi, iar dacă trec testul, "au prioritate în alegera posturilor de la judecătoriile în a căror rază minoritatea naţională respectivă are o pondere semnificativă".

Mai mult, necunoaşterea limbii unei minorităţi poate deveni un obstacol care doreşte să-şi exercite meseria într-o zonă în care minoritatea respectivă are o pondere semnificativă. "Pentru posturile vacante care necesită cunoaşterea limbii unei minorităţi naţionale pot participa doar candidaţii care au susţinut un examen de cunoaştere a limbii minorităţii naţionale respective", stipulează proiectul respectiv.

În al treilea rând, cererile şi probele într-un dosar vor putea fi depuse şi în limba minorităţilor, iar cheltuielile de traducere ar urma să fie suportate de către bugetul de stat, precizează RomâniaTv.net.

Propunerea a fost avizată negativ de către Guvern şi de către Consiliul Superior al Magistraturii. În punctul de vedere al CSM, se arată că România şi-a îndeplinit obligaţiile asumate prin semnarea Chartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare, întrucât fiecare cetăţean român are posibilitatea să se exprime în faţa unui tribunal în limba maternă, prin intermediul unui interpret.

De asemenea, prevederile proiectului exced limitele contituţionale. Astfel, articolul 128 prevede că "(1) Procedura judiciară se desfăşoară în limba română. (2) Cetăţenii români aparţinând minorităţilor naţionale au dreptul să se exprime în limba maternă în faţa instanţelor de judecată, în condiţiile legii organice. (3) Modalităţile de exercitare a dreptului prevăzut la alineatul (2), inclusiv prin folosirea de interpreţi sau traduceri, se vor stabili astfel încât să nu împiedice buna administrare a justiţiei şi să nu implice cheltuieli suplimentare pentru cei interesaţi. (4) Cetăţenii străini şi apatrizii care nu înţeleg sau nu vorbesc limba română au dreptul de a lua cunoştinţă de toate actele şi lucrările dosarului, de a vorbi în instanţă şi de a pune concluzii, prin interpret; în procesele penale acest drept este asigurat în mod gratuit."

Camera Deputaţilor nu este , însă, for decizional, Senatul având posibilitatea de a amenda sau de a respinge legea.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 noi, 2013
Danny B
Am un singur lucru de spus ... tara asta pe care voi ''smecherii'' o vreti terminat-a , se cheama Romania . Cand aceasta tara se va numi Ungaria , lucru care nu se va intampla niciodata ... atunci romanii vor vorbi ungureste in orice domeniu de activitate . Pentru cei care NU cunosc istoria .... hunii , popor migrator veniti din Asia , au poposit ... undeva ... fraierii de atunci i-au lasat sa sada ... este exact ca povestea cu degetul si el iti ia toata mana !!!
01 noi, 2013
rodica
in ce tara din lume exista sa ceva?! pt. ce au luptat si au murit inaintasii nostri?! rusine vanzatorilor de tara!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! stau in ROMANIA,sa vorbeasca romaneste! nu am nimic cu ei,dar cum ar fi sa vina vecinul la voi in casa si sa dicteze ce si cum sa faceti? e strigator la cer! cititi romanul "ION" de liviu rebreanu si poate asa veti intelege ce ar insemna asta pt. romanii de acolo!
01 noi, 2013
Cineva
Deci... sa ne gandim putin.... De ce oamenii nu pot intelege ca nu oamenii de acum ( indiferent de nationalitate) sunt de vina ca in istorie s-au intamplat multe lucruri de care nu ne place???

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ