Protest la Palatul de Justiție: Avocații îi cer lui Toader să le coreleze onorariile cu salariile magistraților

| 11 feb, 14:32

Zeci de avocati au protestat, luni, pe treptele Palatului de Justitie din Bucuresti, nemultumiti de onorariile primite pentru asistenta din oficiu in dosarele penale.

Decanul Baroului Ilfov, Serban Lovin, a declarat ca protestul a pornit din teritoriu. Nu cred ca exista barou in tara care sa nu se fi raliat demersului nostru. Principala revendicare este legata de faptul ca MJ nu doreste sa renegocieze protocolul incheiat in 6 iunie 2015 cu Uniunea Nationala a Barourilor din Romania.

"S-a vehiculat ca noi suntem cei care nu dorim. Raspunsurile de la Ministerul Justitiei sunt trase la indigo, sunt aceleasi raspunsuri sterile si politicoase si au vizat faptul ca nu facem propuneri legate de cuantumul sau cum sa se cuantifice onorariile.

Plecand de la situatia economica si cea a nivelului de trai din 2015, trebuie sa avem o minima logica, un minim calcul, ca in 2019 nu putem vorbi de acelasi nivel al onorariilor", a precizat Lovin, prezent la protest.

Prodecanul Baroului Bucuresti, Mihnea Stoica, a explicat ca protocolul din 2015 are mai multe omisiuni si ca ar trebui reactualizat.

"Va rog frumos sa luati in calcul urmatoarea situatie: care era salariul unui magistrat in 2015 si care este salariul unui magistrat in 2019. Exact in aceiasi masura dorim, nu in alta masura", a completat Lovin.

Protestul de luni este premergator intalnirii programate cu membrii Comisiei pentru Cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii din Senatul Romaniei impreuna cu Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari a Senatului Romaniei, la care vor participa si reprezentanti ai Uniunii Barourilor, Ministerului Justitiei, Ministerului Finantelor, Parchetului General, CSM si presedintii comisiilor de buget din cele doua camere ale Parlamentului.Etapele protestului

Protestul este etapizat. In cazul in care Tudorel Toader nu raspunde solicitarilor, avocatii au anuntat mai multe demersuri.

Dupa 11 martie, avocatii ar putea sa nu mai asigure asistenta judiciara din oficiu.

11 februarie 2019 - 24 februarie 2019:Prezentarea avocatilor in cauzele respective, purtand o banderola alba pe brat.

25 februarie 2019 - 10 martie 2019:Asigurarea asistentei judiciare exclusiv in cauzele penale in care se discuta masurile preventive.

11 martie 2019:Neasigurarea asistentei judiciare, la inceput cate 30 minute pe zi, timp de o saptamana, apoi pe termen nelimitat, pana la identificarea si aplicarea solutiilor la problemele solicitate.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ