Protocol privind relansarea comisiei mixte româno-ucrainene. Iohannis: Vom putea face paşi şi pentru canalul Bâstroe

| 21 apr, 13:34

Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, au semnat joi, la Palatul Cotroceni, un protocol privind relansarea comisiei mixte prezidenţiale româno - ucrainene.

Iohannis a susţinut că prin intermediul acestui protocol vor putea fi făcuţi paşi pentru soluţionarea unor dosare aflate de mult timp pe agendă, precum canalul Bâstroe. 

"Comisia va fi un instrument de imprimare a voinţei politice şi a impulsului necesar pentru soluţionarea temelor de pe agenda bilaterală, permiţându-ne, astfel, să valorificăm pe deplin potenţialul de cooperare existent între ţările noastre. În acest context, vom putea să facem paşi înainte pentru soluţionarea unor dosare care se află de mult timp pe agenda bilaterală. Unul dintre acestea este canalul Bâstroe", a spus şeful statului, într-o declaraţie comună de presă cu Poroşenko, aflat în vizită în România. 

Iohannis a susţinut că un semn al determinării comune privind aprofundarea relaţiei româno - ucrainene este reprezentat de semnarea cu prilejul vizitei preşedintelui Poroşenko la Bucureşti a două acorduri bilaterale privind transporturile militare şi patrularea în comun la frontieră. 

Preşedintele României a punctat că se doreşte intensificarea cooperării dintre cele două ţări atât în domeniul cultural, cât şi educaţional, context în care şi-a exprimat speranţa că Institutul Cultural Român de la Kiev va începe să funcţioneze cât mai repede posibil, alături de filiala de la Cernăuţi. 

"Am căzut de acord că este important să dezvoltăm proiecte transfrontaliere şi regionale de cooperare în diverse domenii - economic, turistic, mediu, construcţie de infrastructură. În acest context, am evocat posibilitatea construirii podului de pe Tisa, Sighet - Solotvino", a adăugat şeful statului. 

El a precizat că discuţiile cu omologul ucrainean au vizat şi o mai bună aplicare a Acordului de mic trafic de frontieră, avansarea proiectelor de infrastructură şi deschiderea de noi puncte la graniţă. 

"Asemenea măsuri au un puternic impact asupra calităţii vieţii cetăţenilor din cele două ţări şi asupra întăririi legăturilor dintre aceştia. În acest sens, deschiderea cât mai rapidă a consulatului României de la Solotvino este foarte importantă", a arătat Iohannis. 

Şeful statului a subliniat şi că relaţiile economice bilaterale trebuie să fie intensificate. 

"Avem multiple interese comune, mai ales în zona de graniţă, în domeniul interconectării energetice. Ucraina rămâne parte esenţială a arhitecturii energetice europene", a conchis Iohannis.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ