PSD și aliații conduc detașat în sondaje

| 17 sep, 2014

La aproape doi ani de la alegerile parlamentare din 2012 şi cu ceva mai mult de doi ani până la scrutinul care va avea loc în 2016 – deci undeva la mijlocul ciclului parlamentar – cifrele intenţiei de vot prezintă o fotografie cel puţin interesantă, aşa cum o relevă recentul sondaj INSCOP.

Cum alegerile prezidenţiale se apropie vertiginos, partidele şi mai ales candidaţii îşi fac calcule şi strategii în ceea ce priveşte votul din 2 noiembrie respectiv 16 noiembrie. În acest context, puţini sunt cei care se mai uită şi analizează date care altfel au o relevanţă deloc neglijabilă în scrutinul care se apropie. În această categorie intră şi distribuţia voturilor românilor în cazul în care ar avea loc alegeri parlamentare.

Practic, la aproape doi ani de la alegerile parlamentare din 2012 şi cu ceva mai mult de doi ani până la scrutinul care va avea loc în 2016 – deci undeva la mijlocul ciclului parlamentar – cifrele intenţiei de vot prezintă o fotografie cel puţin interesantă, aşa cum o relevă recentul sondaj INSCOP.

Din totalul românilor care îşi declară o opţiune la vot, 42,6% dintre respondenți ar alege Alianța PSD-UNPR-PC. Scorul confirmă încrederea românilor în actuala guvernare şi relevă totodată o situaţie relativ atipică. În mod normal, majoritatea partidelor care au asigurat de-a lungul timpului guvernarea au pierdut din turaţie la jumătatea mandatului. Motivaţia este relativ simplă – a intervenit erodarea sau direcţia guvernării nu s-a pliat pe orizontul de aşteptare al votanţilor. În cazul PSD şi al partidelor coagulate în jurul său, este de remarcat gestionarea eficientă a guvernării care s-a tradus în păstrarea aproape nealterată a intenţiei de vot.

Citeşte şi: SONDAJ INSCOP: Pe cine ar vota românii la alegerile parlamentare

Performanţa în sine este remarcabilă. În primul rând, PSD a trecut printr-un divorţ, cerut de PNL, care a dus la ruperea USL. Implicit, sondajul mai relevă că partidul care a decontat în cel mai înalt grad disoluţia USL este PNL-ul. În al doilea rând, scorul PSD este cu atât mai valoros cu cât Cabinetul Ponta a gestionat ţara într-o perioadă relativ tulbure, după haosul social şi economic în care România a fost cufundată de către guvernările portocoalii girate de la Cotroceni. Cu alte cuvinte, Executivul s-a achitat cu seriozitate de sarcini şi de priorităţile imediate, ceea ce se reflectă astăzi în intenţia de vot foarte bună din dreptul PSD.

Pe poziţia a doua în sondajul Inscop se plasează ACL-ul compus din PNL şi PDL, cu 31,5%. Alianţa electorală formată din cele două partide bifează şi ea o situaţie inedită, însă într-un sens negativ. În mod normal, din alăturarea a două partide într-un proiect comun este de aşteptat ca intenţia de vot să reprezinte o cumulare a scorurilor formaţiunilor în cauză. Numai că în cazul PNL-PDL, 1+1 nu este egal cu 2. Liberalilor şi democrat-liberalilor le dă cu virgulă, din simplul motiv că cele două partide sunt percepute a avea vocaţia conflictului şi a disensiunilor. PDL este cel care a dat tonul ruperii Alianţei DA, sub impulsurile lui Traian Băsescu, în timp ce PNL a distrus USL-ul, adică acea alianţă pe care românii au validat-o prin votul lor în decembrie 2012. Prin urmare, este evident că aşa-zisul proiect de fuziune nu convinge pe nimeni, fiind exclusiv o formulă prin care se încearcă crearea unei mase critice de susţinători pentru Klaus Iohannis.

Pe locul al treilea în cercetarea Inscop se află PMP, cu 7,1%. De remarcat că, nici măcar cumulate, scorurile ACL şi PMP nu se apropie de cota PSD-UNPR-PC. Urmează, în ordine, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (5,8%), Partidul Liberal Reformator (4,4%), Partidul Poporului Dan Diaconescu (3,4%), Partidul România Mare (3,3%), Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (0,8%). 1,1% optează pentru alt partid.

Citeşte şi: Încredere populară – Ponta în sus, Iohannis în jos

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 sep, 2014
irinel
BLA BLA BLA .... :)))))
17 sep, 2014
ion
Cenzurati ??? ? :))))))
17 sep, 2014
ion
Articole de tot rahatul pentru spalatii pe creier de la haznaua3 !
Pe aici sunt cam putini ! Degeaba va scremeti ! Nu impresionati pe NIMENI !!!!!
ARTICOLE DE TOT RAHATUL !!!!
17 sep, 2014
cantautor
sondaje,sondaje,sondaje...
va imbatati cu apa rece....in ceea ce priveste 2016
pentru 2014:in 2004 si in 2009 intentiile erau cam la fel raportate la prezidentiabil..pro Nastase si Geoana
si a iesit invers
ps-macar Geoana a fost cateva ore presupus castigator

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ