Puterea României în Agricultura europeană continuă să se consolideze

| 22 oct, 2014

După ce anul trecut agricultura românească a înregistrat o creștere istorică a producției și a exporturilor, în acest an tendința de dezvoltare a acestui sector economic continuă să se consolideze.

La începutul acestui an, în primele patru luni, când recolta nu fusese încă strânsă, România exportase deja bunuri agroalimentare în valoare totală de 1,054 miliarde, cu 178,4 miliarde de euro mai mult decât în perioada similară a lui 2013. Pentru 2014, exportul de bunuri agro-alimentare se anunță a fi cel puțin la fel de bun precum cel din anul precedent în contextul în care în acest sezon agricol au fost strânse 21 milioane de tone de cereale, fiind a treia cea mai mare recoltă din ultimii 27 de ani.

Un semnal important cu privire la creșterea exporturilor românești a venit din partea comerțului de materii prime agricole, care în perioada 1 iulie-14 octombrie a atins o valoare de 2,1 milioane de tone de cereale. Astfel, țara noastră a urcat pe locul al treilea în topul celor mai mari exportatori din Uniunea Europeană către piețele din afara spațiului comunitar, ceea ce situează România la o diferență de 0,9 milioane tone de Franța și la 0,6 milioane de Germania.

În ultimii ani, exporturile de cereale au cunoscut o creștere constantă. Dacă în sezonul 2007/2008 exporturile către piețele extracomunitare erau de numai 0,6 milioane de tone, în sezonul 2013/2014, acestea au crescut de peste 12 ori. Potrivit estimărilor, comenzile de cereale ale actualei recolte din afara spațiului european vor ajunge până la sfârșiul lunii iunie 2015 la 6 milioane de tone, o cantitate dublă față de media ultimelor opt sezoane agricole.

Cel mai important produs cerealier exportat de agricultura româneacă este reprezentat de grâu, care se poziționează pe locul al treilea în UE la volumul livrat pe piețele extracomunitare, fiind la concurență nu numai cu produsul similar din Germania și Franța, dar și cu cel al unor lideri mondiali importanți precum Rusia și Ucraina. Un alt produs important pentru exportul de cereale îl reprezintă porumbul. În ceea ce privește acest produs, producția a fost a doua cea mare din Uniunea Europeană după Franța, fermierii din țara noastră reuşind să strângă în medie 4,4 tone/hectar de pe cele a 2,6 milioane de hectare cultivate. În total, în acest an, fermierii au recoltat peste 11 milioane de tone, ceea ce a făcut ca ţara noastră să se situeze la nivel global pe locul al doisprezecelea, în urma Rusiei şi a Canadei.

Un rol important în exportul produselor agricole românești îl ocupă Portul Constanța, care în ultimii ani a dobândit o importanță strategică la nivel european. Cel mai mare port al României a reușit să atragă și exporturile de cereale ale țărilor din jur ceea ce a departajat net Constanța de alte centre de transport de la Marea Neagră. Mulțumită investițiilor realizate în construcția de noi silozuri și terminale pentru livrarea mărfurilor agricole în afara spațiului comunitar, Portul Constanta a luat locul portului Rouen din Franța, ca principal nod al cerealelor din Europa. Odată cu creșterea capacităților de stocare din port este de așteptat ca exporturile să crească către piețele din Orientul Mijlociu, Orientul Îndepărtat sau nordul Africii.

Datorită condițiilor meteorologice prielnice și politicilor de sprijinire a fermierilor implementate de cabinetele conduse de Victor Ponta, în ultimii doi ani agricultura românească a cunoscut o dezvoltare importantă, contribuind la aprecierea PIB. An de an, în urma stimulării producției, exportul de produse agro-alimentare a înregistrat o creștere importantă iar pentru prima dată după 1989, anul trecut, România a reușit să înregistreze un excedent comercial în acest sector economic. Astfel, menținerea actualului trend de dezvoltare al agriculturii românești va readuce în scurt timp țării noastre statutul de „grânar al Europei”.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ