Raed Arafat: Există un program de creare a mai multor Centre de arși prin Banca Mondială

| 11 noi, 23:37

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, miercuri seară, că în cazul în care ar fi avut un copil în situația răniților de la club Colectiv l-ar fi dus la unul dintre spitalele bucureștene.

"Arși sunt în fiecare săptămână în România și arși mari. Elicopterele SMURD aduc arși în fiecare zi de oriunde din țară mai ales către București. Arși mari se tratează continuu în România, condițiile nu sunt cele mai bune se știe, și pentru asta este un program al Băncii Mondiale și, de fapt, pentru asta au fost profesorii francezi veniți în România și au căzut în mijlocul situației, pentru că este un program de creare a mai multor centre de arși prin Banca Mondială. În situația serii de vineri (30 octombrie — n.r.) dacă aveam un copil l-aș fi dus la unul dintre spitalele din București pentru că nu aveam în altă parte unde să îl duc. Degeaba vine cineva și îmi zice: du-l în altă parte. Era ora 22,32 când a fost apelul, pacienții au fost evacuați, victimele în curs de o oră și patruzeci de minute către 11 spitale", a afirmat Arafat, potrivit Agerpres.

El a spus că nu toți pacienții puteau fi duși la Spitalul de Arși, Spitalul Floreasca sau la Spitalul ''Grigore Alexandrescu''.

Citeşte şi: Încă o victimă în tragedia Colectiv. Bilanțul a ajuns la 51 de persoane decedate

"Eu nu puteam să îi duc pe toți la Spitalul de Arși, sau pe toți la Floreasca, sau pe toți la Grigore Alexandrescu pentru că asta ar fi însemnat să mut un dezastru de la stradă la un singur spital și să moară oamenii acolo. Orice țară ar fi făcut planul automat să distribuie bolnavii la toate unitățile de primiri urgențe pe care le are. Acolo sunt medici care stabilizează orice bolnav critic, ars sau altcineva și după care începem să stabilim unde îi ducem. Au fost 88 de arși critic și grav, intubați și ventilați, 184 au ajuns la spitale. Orice oraș ar fi fost depășit", a explicat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, în noapte de 30 spre 31 octombrie s-au făcut transferuri între spitale până la 3 dimineață.

"Până la 3,00 dimineață am făcut transferul între spitale să echilibrăm situația, ceea ce este un pas normal. Am stabilizat, apoi am evacuat. Spitalele care știam că nu au ce căuta în ele pacienții, am scos din ele pacienții. Exemplu spitalul Colentina: la 3 dimineață au plecat pacienții la un alt spital care avea chirurgi plasticieni", a spus Raed Arafat.

El a menționat că în în unele situații au fost luați pacienți pentru transfer "la limită" și a precizat că au existat familii care nu au fost de acord cu transferul.

Citeşte şi: STAREA VICTIMELOR de la Colectiv. Câţi răniţi mai sunt în spitale

"Nicio țară nu dă toată capacitatea ei de arși pentru altă țară pentru că știe că și ea poate să aibă ceva. Era clar că așteptam ofertele ce ni se oferă, și noi trimiteam. Din start s-a zis că suntem depășiți ca și capacitate și s-a recunoscut. Din start s-a zis că medicii vor fi obosiți și că trebuie să îi degajăm. Din start s-a zis că nu transferăm din lipsă de competență și insist, noi nu am avut lipsă de competență dar am avut oameni competenți puțin pentru astfel de situații. Am avut condiții care sunt sub-optime pentru astfel de situații, pentru a rămâne toți pacienții în București. Din cauza asta am început procedura de transfer și am asumat-o, care este o procedură foarte riscantă", a explicat Raed Arafat.

Citeşte şi: Alex Pascu, basistul trupei Goodbye to Gravity, A MURIT. Tânărul fusese transferat la un spital în Franţa

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 noi, 19:15
Stefan
Arafat ne-a furat
Arafat a pus sistemul de urgenta pe butuci, nu a facut fata nici unei situatii exceptionale.
A stors bani... bani... bani...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ