Raport: România va înregistra o creştere de 3,4% în 2015 şi de 3,6% în 2016

| 26 noi, 2014

Ritmul redresării economiei româneşti îl va depăşi pe cel al majorităţii statelor din Europa emergentă în următorii doi ani, deoarece România se îndreaptă spre un model de creştere bazat mai mult pe cererea internă, deşi dificultăţile din zona euro nu vor permite o revenire la nivelul înregistrat înaintea crizei, potrivit unui raport publicat miercuri de Emerging Europe Monitor.

"Prognozăm că PIB-ul României va înregistra o creştere de 3,4% în 2015 şi de 3,6% în 2016, peste estimările de 3,3% şi, respectiv, de 3,2%. Aceste date sugerează că ritmul redresării economiei româneşti îl va depăşi pe cel al majorităţii statelor din Europa emergentă în următorii doi ani', a anunţat Emerging Europe Monitor, o publicaţie lunară care face parte din Business Monitor International (BMI), furnizor independent de date de proprietate, analize, evaluări, clasamente şi previziuni care acoperă 195 de ţări şi 24 de sectoare industriale.

Redresarea economiei României se va îndrepta spre o bază mai sustenabilă în 2015 şi 2016 deoarece ţara devine mai puţin dependentă de exporturi pentru a înregistra creştere
. Datele recente publicate de Institutul Naţional de Statistică arată că PIB-ul României a crescut în ritm anual cu 3,2% în trimestrul trei din 2014, peste estimarea analiştilor de la Bloomberg, de 1,4%.

'Ne aşteptăm ca ritmul de creştere al economiei României să rămână solid în următorii doi ani. Gospodăriile îşi vor majora cheltuielile, iar Guvernul va putea contribui acum mai semnificativ la avansul economiei, datorită disciplinei bugetare din timpul perioadei de criză', spun autorii raportului.

În octombrie, Fondul Monetar Internaţional a revizuit în creştere la 2,4% estimările referitoare la avansul Produsului Intern Brut al României în acest an, potrivit raportului World Economic Outlook. În raportul publicat în primăvara acestui an, FMI estima o creştere de 2,2% pentru economia românească.

Autorităţile de la Bucureşti se aşteaptă la o creştere economică de 2,8% în acest an, chiar dacă avansul PIB estimat la elaborarea bugetului pe 2014 este de 2,2%.

În 2013, economia românească a avansat cu 3,5%, una dintre cele mai ridicate rate de creştere din Europa.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ