Răspuns celor care se plâng de împrumuturile României

| 01 noi, 2013

A devenit deja o constantă în peisajul mediatic de la noi ca o anumită parte a presei să încerce să găsească nod în papură guvernării chiar și atunci când nu există motiv, iar lucrurile merg cu adevărat bine.

 

Ultimul exemplu în acest sens vizează așa-zisele analize ”obiective” care atrag atenția asupra ritmului creșterii datoriei publice a României, ca mijloc de a negativiza o guvernare care chiar performează din punct de vedere economic. Și, cum toate datele statistice disponibile sunt pozitive, presa portocalie a ajuns chiar să inventeze calcule pentru a-și argumenta demersurile manipulatoare, precum cel furnizat de jurnaliștii de la Capital, care susțin că România a ajuns să se împrumute cu câte un milion de euro pe oră.

Analiza Capital pornește de la o realitate. România are nevoie să se împrumute. Dar această nevoie de resurse financiare nu poate fi în niciun caz imputată cabinetului Ponta. Ba dimpotrivă. De la preluarea guvernării de către USL, s-au făcut pași substanțiali pentru a reduce deficitul bugetar și a ieși din circuitul politicilor financiar-economice pro-ciclicice.

Apogeul acestor politici a fost atins în timpul guvernărilor PDL-iste. În această perioadă, pe fondul risipei banilor publici și a unei guvernări dezastruoase din punct de vedere economic, România a ajuns să se împrumute din ce în ce mai mult atât de la organismele financiare internaționale cât și de pe piețele private pentru a-și finanța deficitul. Numai că, mare parte din banii împrumutați la dobânzi foarte ridicate, nu au mers către activități productive sau investiții care să stimuleze dezvoltarea economică, astfel încât să se genereze sume suficiente pentru acoperirea datoriei și a dobânzilor aferente, ci au intrat direct în buzunarele clientelei politice, sau au fost înghițiți de terenurile de fotbal în pantă ale Elenei Udrea.

De la preluarea guvernării de către USL, lucrurile s-au schimbat însă radical. Filosofia guvernării pe datorie a fost înlocuită rapid cu o viziune echilibrată, care se bazează pe stimularea unei creșteri economice sănătoase și pe prioritizarea investițiilor. Urmare a implementării acestei viziuni, România s-a înscris pe un trend sănătos de creștere economică și a reușit să recâștige încrederea investitorilor și a piețelor financiare. Dovadă stau randamentele tot mai scăzute ale împrumuturilor contractate de către Ministerul Finanțelor, precum și dobânda similară cu cea a Germaniei la care Banca Mondială creditează România.

Faptul că România se împrumută din ce în ce mai ieftin este un semnal pozitiv din perspectiva reducerii poverii datoriei publice asupra bugetului. Se reduce astfel povara datoriei publice de pe umerii generațiilor viitoare și crește ponderea în PIB a fondurilor care pot fi direcționate către investiții generatoare de dezvoltare economică sau către politici sociale. În plus, reducerea plăților cu dobânzile, în contextul în care, România are oricum un nivel de îndatorare sub limită, poate genera, pe termen mediu și lung rate mai reduse și la împrumurile contractate de sectorul privat, diminuând sensibilitatea economiei românești la șocuri externe.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 noi, 2013
Popescu
Imprumuturi
Evident părtinitor. Ceilalți au numai defecte si ăștia eroii națiunii.
Este evident ca dacă compari guvernările dezastruoase Boc 1, 2, ... n, Ungureanu 72 zile cu Ponta 1, 2, diferențele sunt vizibile de la distanta.
Pe lângă deciziile economice si sociale greșite si schimbările de guvern au avut efecte negative in economie. La asta mai adaugăm dezastruoasa gestionare a fondurilor europene si furtul generalizat si tabloul inca nu este complet întrucât vom adăuga disprețul pentru populație expus fără jena atât de președintele Băsescu cat si de MRU si vom completa un tablou cu somnul rațiunii naște monștri.
Dar dacă ne uitam si la actualii guvernanți care au mai ameliorat starea națiunii nici astia nu sunt atât de performanți cât ilustrează articolul.
Poticneala cu care se nominalizează miniștrii, nominalizare de penali si solidarizarea cu ei "până la o condamnare" si aventura suspendării știrbesc imaginea actualelor alianțe si guvernari.
Mai adaugăm si faptul ca balaurul mai trăiește si mișca pana ce soarele va apune, micile șicane făcute de președinte si camarila sa, inclusiv unii europarlamentari întregesc tabloul timpurilor fericite ce le trăim.
Nu ne rămâne decât sa speram si sa reflectăm la urnele viitoare.
02 noi, 2013
dan dan
daca ai posibilitatea sa rostogolesti datoria publica cu o dabanda mai mica nu intalag de ce nu ai lua banii???...de ce sa nu refinantezi tot acum...pentru ca sincer o dobanda mai mica nu cred ca putem avea.
problema apare dupa ce ai luat banii...ce se face cu banii.
02 noi, 2013
eusiromanii
ESTI ROSU!
...mai Cipriene, mai! Vai de capul tau de ziarist vandut pe 30 de arginti, nici nu stii in ce tara au ajuns sa traiasca romanii in ultimul an! Ascunde-te intr-o gaura si nu iesi de acolo decat cand ti-o veni mintea la cap!
02 noi, 2013
Rictus
Corect
E cat de se poate de clar ca "Obiectiv" e completamente Rosu. Din pacate au ramas incredibil de putini jurnalisti care mai merita cititi in Romania de astazi...
01 noi, 2013
ang3l31
Presa
Adevarul este ca la ora actuala eu una nu mai am incredere in ce citesc in presa,de multe ori sunt lucruri grave si te induc in eroare,sunt om,vreau sa fiu informat,vreau sa aflu ce nu am invatat la scoala,sa stiu ce se petrece in lume....etc dar cum e azi in lume cu jurnalisti care doar copiaza si nu se informeaza....nu mai stiu care e adevarul uneori si e frustrant,ne-am saturat numai de baliverne si wow-biz-uri....."preso si dragi jurnalisti" vrem adevarul si daca v-ati ales meseria asta pai nu ne intoxicati cu rahaturi ,ne fraieriti pe banii nostri cum se zice....sa va fie rusine!e parerea mea din ce observ de ceva vreme..
02 noi, 2013
No name
Presa
Eu unul m-am saturat de aceeasi poveste de 23 de ani. Guverenarea precedenta a fost dezastruoasa, ei sunt cei care ne-au nenorocit....etc....noi suntem cei buni....politicile noastre economice sunt celew mai sanatoase , economia s-a inscris pe un trend sanatos de crestere economica :) astai chiar hazlie, zambesc non stop....de fapt chiar as vrea sa o memorez si sa ma laud cu aceasta expresie.
Filosofia guvernarii pe datorie : doamne am avut un organsm mental chiar cand am citit acele randuri.
Ba, voi chiar ne credeti prosti, ma. Ne-am saturat de rahaturile voastre pe care le scrieti zi de zi. Voi asta nu vreti sa intelegeti. Ca ne-a ajuns cutitul la os si voi o ardeti ca ce frumos si bine e in Romania. Chiar nu vreti sa incetati cu astfel de articole de doi lei. Voi sunteti pestele care se impute de la cap.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ