Rată de absorbție de 84% pe fondurile europene din agricultură și dezvoltare rurală

| 14 mai, 20:53

România a depășit 84% la gradul de absorbție al fondurilor europene acordate pentru agricultură și dezvoltare rurală, în timp ce plățile totale efectuate până în prezent din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 - 2013 și rambursate de către Comisia Europeană s-au apropiat de 7,6 miliarde de euro.

"Avem o rată de absorbție de 84% și aproape 7,6 miliarde de euro din bani europeni plătiți beneficiarilor și rambursați de către Comisia Europeană. Cred că vom depăși o rată de absorbție de peste 90% pe acest program, mai ales dacă obținem acordul pentru prelungirea cu șase luni a termenului de rambursare a plăților în cazul proiectelor derulate cu fonduri europene, dar și posibilitatea ca banii de la anumite axe de finanțare care nu au fost accesați să fie realocați către alte axe ale programului", a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii George Turtoi, citat de Agerpres.

În ceea ce privește proiectele depuse pe cele două măsuri deschise în 25 martie din noul PNDR 2014 — 2020, Turtoi a precizat că, deocamdată, este o perioadă de tatonare din partea firmelor de consultanță, iar beneficiarii sunt concentrați pe depunerea cererilor la APIA și, ulterior, pe proiecte de investiții, pentru că una dintre condiții este să își calculeze dimensiunea fermei pe baza cererii depuse la APIA.

"Este posibil ca la APIA o parte din suprafață să nu fie considerată eligibilă la plată și atunci nu apare înregistrat în sistem cu acea suprafață, care nu mai este luată în considerare la calculul 'standard output', a marjei brute la nivel de fermă. În aceste condiții, beneficiarii așteaptă să vadă care este suprafața certă declarată și identificată la APIA sau animalele certe. Așa este la începutul fiecărui program. De asemenea, este și o perioadă de tatonare din partea firmelor de consultanță, pentru că sunt foarte multe modificări în bine și vor să nu greșească, mai ales că mulți beneficiari sunt supărați pe partea de consultanță din cauza problemelor anterioare pe programul trecut", a explicat George Turtoi.

Totodată, în luna august, se va lansa noua Rețea Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR) pentru promovarea măsurilor din program și conștientizarea populației, serviciile pe RNDR urmând să nu mai fie externalizate cum s-a întâmplat pe vechiul program.

"În iulie, se termină actuala rețea și undeva în august o vom lansa pe cea de pe noul PNDR. Nu mai externalizăm aceste servicii, ci o să le facem 'in house' de către toate direcțiile din minister. Este opțiune pentru noi, este și mai eficientă și mai puțin costisitoare. Avem toți angajații ministerului specializați pe toate domeniile din zona rurală și rețeaua se adresează zonei rurale și, de aceea, putem folosi acești specialiști pentru a realiza toate activitățile rețelei. În general, la nivel european, această rețea se face în casă. Pe vechiul program s-a considerat că nu avem expertiză și, de aceea, au fost externalizate aceste servicii. Acum, eu consider că avem expertiză suficientă", a mai spus oficialul MADR.

Până în acest moment, pe noul PNDR, în cadrul sesiunii de primire a proiectelor deschisă în perioada 25 martie — 30 octombrie 2015, pentru submăsura 4.1 'Investiții în exploatații agricole' și submăsura 6.1 'Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri', a fost depus un singur proiect, potrivit datelor AFIR.

"Acest prim proiect din cadrul sesiunii anuale are ca obiect modernizarea exploatației agricole prin achiziția de utilaje, este aferent submăsurii 4.1 și a fost depus de un solicitant de fonduri europene nerambursabile din județul Olt. Valoarea totală a proiectului (cheltuieli eligibile și neeligibile) este de 816.100 euro, din care 658.800 euro reprezintă valoarea eligibilă. Din aceasta sumă, 329.400 euro reprezintă valoarea fondurilor europene nerambursabile", precizează AFIR.

Concluziile unei analize interne a Agenției au relevat că pentru PNDR 2007 — 2013, volumul Cererilor de Finanțare depuse în ultima zi a sesiunilor de primire a proiectelor era mult mai mare fața de volumul cererilor depuse în celelalte zile din perioada de desfășurare a sesiunii — mai ales față de primele zile ale sesiunilor. Deși sistemul de depunere și evaluare/selectare pentru PNDR 2014 — 2020 este total diferit (sesiuni anuale continue, cu evaluare lunară), este de așteptat ca în prima perioadă după deschiderea sesiunilor de primire a proiectelor — mai ales în prima sesiune — numărul proiectelor depuse să fie unul foarte mic.

Mai mult, deschiderea sesiunii de primire a proiectelor mai sus menționată a coincis cu campania APIA pentru depunerea cererilor unice de plată, campanie care, față de sesiunea anuală continuă de primire a proiectelor de investiții pentru submăsurile 4.1 și 6.1, are un termen mult mai strâns, și anume 15 iunie 2015, față de 30 octombrie 2015.

Practic, în acest moment, numărul de proiecte depuse până în prezent nu are impact asupra implementării programului, o evaluare și o centralizare corectă și concretă a numărului proiectelor depuse făcându-se abia după încheierea sesiunii de primire aferentă anului 2015.

Pentru PNDR 2014 — 2020, sesiunile de depunere a proiectelor sunt anuale și au o evaluare lunară. Sesiunea deschisă pentru primele măsuri de finanțare prin PNDR 2020, respectiv sM 4.1 și sM 6.1, are ca termen limită de depunere a proiectelor data de 30 octombrie 2015, ora 16,00.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ