Rata locurilor de muncă vacante a crescut la 1,34% în trimestrul al treilea din 2016

| 18 noi, 10:46

Numărul locurilor de muncă vacante a fost de 62.900 în al treilea trimestru din acest an, iar rata locurilor de muncă vacante a crescut la 1,34% faţă de trimestrul anterior şi cu 0,18% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Potrivit INS, numărul locurilor de muncă vacante a fost în creştere cu 5.800 locuri de muncă vacante faţă de trimestrul anterior. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2015, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,18 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a urcat cu 10.400. 

Conform INS, în trimestrul 3 din 2016, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (3,81%), urmată de sănătate şi asistenţă socială (2,77%), respectiv de activităţi de spectacole, culturale şi recreative (2,54%). În industria prelucrătoare s-au concentrat circa 28% din numărul total al locurilor de muncă vacante (17.800 locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,54%. Sectorul bugetar a însumat peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. 

Astfel, 9.900 locuri vacante se regăsesc în administraţia publică, 8.800 locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2.800 locuri vacante în învăţământ. La polul opus, cele mai mici valori atât ale ratei cât şi a numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,10%, respectiv 100 de locuri vacante). 

Prin comparaţie cu trimestrul precedent cele mai semnificative creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în activităţile de servicii administrative şi servicii suport (+0,41 puncte procentuale), sănătate şi asistenţă socială (+0,34 puncte procentuale), respectiv activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (+0,23 puncte procentuale). 

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai relevante creşteri s-au evidenţiat în activităţile din industria prelucrătoare (1.900 locuri vacante), sănătate şi asistenţă socială, respectiv în activităţile de servicii administrative şi servicii suport (1.200 locuri vacante fiecare în parte). 

La polul opus, cea mai relevantă scădere a ratei locurilor de muncă vacante s-a regăsit în activităţile de tranzacţii imobiliare (-0,24 puncte procentuale), iar în ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante în activităţile de informaţii şi comunicaţii (-300 locuri vacante). 

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai importante creşteri în intermedieri financiare şi asigurări (+0,59 puncte procentuale), urmate de sănătate şi asistenţă socială (+0,58 puncte procentuale), respectiv activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (+0,53 puncte procentuale). 

Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai relevante creşteri în industria prelucrătoare (3.400 locuri vacante), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (2.200 locuri vacante). 

Diminuări mai semnificative ale ratei locurilor de muncă vacante s-au constatat în distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (-0,27 puncte procentuale), în alte activităţi de servicii (-0,11 puncte procentuale), respectiv în construcţii (-0,09 puncte procentuale). Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut uşoare scăderi în activităţile de construcţii (-300 locuri vacante), respectiv în cele de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare şi comerţ (-200 locuri vacante fiecare în parte). 

În ceea ce priveşte rata şi numărul locurilor de muncă vacante pe grupe majore de ocupaţii, în trimestrul III 2016, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei cât şi a locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (1,83%, respectiv 18.200 locuri vacante), iar cele mai mici valori au fost înregistrate pentru ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (0,62%, respectiv 100 locuri vacante). 

Comparativ cu trimestrul precedent s-au înregistrat numai creşteri ale celor doi indicatori. Astfel, rata locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai relevante creşteri în rândul ocupaţiilor de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente - grupa majoră 8 (+0,21 puncte procentuale), de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2, respectiv de muncitori calificaţi şi asimilaţi - grupa majoră 7 (+0,14 puncte procentuale fiecare în parte). 

Numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu preponderenţă în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (1.500 locuri vacante), de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente - grupa majoră 8 (+1.200 locuri vacante), respectiv de muncitori calificaţi şi asimilaţi - grupa majoră 7 (1.100 locuri vacante). 

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat creşteri în toate ocupaţiile cu excepţia celor de lucrători în domeniul serviciilor - grupa majoră 5 (-0,03 puncte procentuale). Cele mai relevante creşteri au fost pentru ocupaţiile de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente - grupa majoră 8 (+0,33 puncte procentuale), respectiv cele de funcţionari administrativi - grupa majoră 4 (+0,31 puncte procentuale). 

Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut exclusiv creşteri, cele mai semnificative regăsindu-se în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (2.800 locuri vacante) şi de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente - grupa majoră 8 (2.000 locuri vacante).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ