Războiul comercial trimite prețul petrolului la minimele ultimelor 7 săptămâni

| 14 aug, 10:39

După o scădere de peste 3 procente în sesiunea precedentă, cotația petrolului s-a stabilizat, joi, dar tranzacționarea a avut loc în zona celor mai reduse niveluri înregistrate în ultimele șapte săptămâni. Cauza este simplă: războiul comercial dintre SUA și China este în intensificare continuă și reușește în prezent să contrabalanseze temerile legate de o scădere semnificativă a aprovizionării cu țiței iranian spre finalul anului.

Prețul unui baril de țiței WTI (West Texas Intermediate, tranzacționat în Statele Unite) a scăzut la 66,86 dolari, în timp ce țițeiul Brent (tranzacționat la Londra) a scăzut la 72 de dolari pe baril, adică -0,3% în sesiunea de joi, după un picaj de 3% consemnat în sesiunea precedentă, cauzat de intensificarea războiului comercial dintre China și Statele Unite care a intrat într-o nouă etapă, cu noi tarife si contra-tarife vamale în valoare de 16 miliarde de dolari, cu China inițiind noi tarife pentru 333 de bunuri americane, deși a scos țițeiul din lista de produse care va intra în vigoare pe 23 august.

În ciuda faptului că Beijing-ul sprijină în prezent nivelul tarifelor la importurile de țiței, războiul comercial din ce în ce mai amplu a determinat comercianții și investitorii sa devină îngrijorați de faptul că aurul negru ar putea intra, la rându-i, în litigiu, dar de posibila încetinire a creșterii economice în cele două mari economii ale lumii, care ar putea afecta cererea globală de țiței.

De asemenea, raportul săptămânal al EIA  (Energy Information Administration), publicat miercuri a fost preponderent favorabil scăderii cotației, în ciuda unei reduceri a cantității de țiței stocată de 1,4 milioane de barili.

O parte dintre analiști si participanți la piață se așteptau la o scădere dublă, de peste 3 milioane de barili. Cum cifra oficială a stocurilor a venit mai bună, apare logică apariția presiunii pe vânzare a cotației bariului de țiței.

În timp ce rapoartele privind războiul comercial și stocurile din S.U.A. au avut o influență negativă asupra prețului petrolului, pentru lunile următoare investitorii, traderii și analiștii se așteaptă ca revenirea sancțiunilor impuse Iranului să sprijine puternic nivelurile de tranzacționare a petrolului.

“Impactul respectiv este cea mai mare necunoscută a anului. Dacă este să se adeverească cel mai rău scenariu ar însemna că undeva între 1,5 și 2 milioane de barili de țiței iranian vor dispărea de pe piață… iar cei care au poziții pe vânzare de petrol vor trebui să se pregătească pentru vești foarte proaste”, a declarat Tamas Varga, analist al PVM Oil Associates, pentru Reuters.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ