Rețeta economică a României funcţionează de doi ani, acum se văd efectele

| 19 feb, 16:57

România, sub actualul guvern, a găsit propria sa reţetă de creştere economică, care oferă atât creşteri constante, cât şi siguranţă şi context optim (inflaţie, dobânzi mici) pentru cetăţeni.

Despre această „rețetă” au scris și cei de la Ziarul Financiar, care în ultima perioadă, în ciuda atitudinii critice pe care au adoptat-o de-a lungul vremii la adresa guvernului, publică tot mai multe articole pozitive despre economia României. Desigur, toate acestea fără a atribui vreun merit premierului Ponta și Cabinetului său.

Citeşte şi: Ionuț Vulpescu ȘTIE câte locuri de muncă va genera noul Cod Fiscal

Analiza celor de la ZF este, în esență, corectă. Potrivit acestora, „România nu a reuşit până acum să aibă o creştere economică echilibrată, ci a avut o creştere bazată preponderent pe un singur pilon: înainte de criză consumul, apoi exporturile”. Odată cu schimbarea guvernării PDL, s-a pus problema unui nou model de creștere economică, sprijinit pe o bază sănătoasă. În acest sens, guvernul a luat măsuri prin care să încurajeze diferite ramuri economice, precum industria. Rezultatul: producția industrială a crescut în 2014 cu 6,1% față de 2013. Acest lucru a dus la o creștere a exporturilor, anul trecut fiind doborât un nou record, cu exporturi de peste 52 mld euro. Un alt indicator foarte important, consumul intern, a înregistrat de asemenea o creștere semnificativă, de 7%, cea mai mare din ultimii 6 ani.

Toate acestea au fost posibile în timp ce guvernul a scăzut deficitul bugetar de la an la an, anul trecut acesta fiind de 1,85% din PIB, iar deficitul de cont curent a înregistrat una din cele mai mici valori, de 0,5% din PIB. În același timp, inflația anuală a ajuns să aibă valori aproape nesemnificative, de sub 1%.

Toate aceste informații pozitive au început să capete vizibilitate abia acum, asta deși ele au fost promovate de membrii guvernului și de coaliția de guvernare. De ce? Pentru că presa a fost mai ocupată să promoveze scandal, deoarece scandalul aduce audiență. Veștile bune nu prea au priză la public. Românii ar vrea, dacă se poate, ca salariile și pensiile să se dubleze peste noapte, altfel orice primesc în plus sunt „firimituri”. Dacă le spui că economia țării noastre merge bine îți răspun că îi minți, pentru că ei nu simt asta. Definitorie pentru această mentalitate este o discuție pe care am avut-o cu un taximetrist. Când prețul benzinei a scăzut semnificativ, acesta mi-a spus că nu e mare lucru, abia dacă economisește 15-20 de lei la un plin. Când l-am întrebat dacă aceeași reacție a avut-o și când Ponta a introdus supra acciza la carburanți, acesta a început să îl înjure pe premier, afirmând că din cauza sa trebuia să plătească cu 15-20 de lei mai mult la un plin. Așadar, dacă ni se dau în plus 15-20 de lei e o nimica toata, nu contează. Când ni se taie 15-20 de lei, e sfârșitul lumii. Vorbim de aceeași sumă, dar abordările sunt total opuse. De ce? Pentru că oamenii sunt lacomi, nu se mulțumesc cu puțin.

Citeşte şi: Veste bună pentru IMM-uri: vor plăti NUMAI 1% IMPOZIT din 2016

Când vorbim de guvernare și de progres economic, lucrurile se fac în timp, puțin câte puțin. Bun, China are creștere economică de două cifre, dar cu ce costuri? Câți locuitori din Beijing sau Hong Kong au văzut în ultimii ani cerul senin? Important este să avem răbdare și să înțelegem că ne aflăm pe drumul cel bun.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 feb, 18:09
Gabriel Iacobescu
Rețeta economică a României
Păi domnu G.S. cine crezi matale că este autorul rețetei economice de doi și care dă reyultate? Nu sunt lămurit. Dacă nu guvernul, probabil Băsescu.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ