Reacția MAE în controversa privind instituțiile de învățământ „Lumina”

| 21 iul, 16:47

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat, joi, că nu a primit vreo solicitare din partea autorităţilor turce de închidere a fundaţiei „Lumina lnstituţii de Învăţământ". De asemenea, MAE a subliniat că dacă va veni vreo astfel de solicitare „se va lua o decizie doar după o atentă analiză a argumentelor părţii turce”.

„Până la acest moment, Ministerul Afacerilor Externe nu a primit o solicitare de închidere a fundaţiei respective din partea autorităţilor turce. În cazul în care, în viitor, autorităţile turce vor întreprinde un astfel de demers pe lângă autorităţile române, se va lua o decizie doar după o atentă analiză a argumentelor părţii turce”, a transmis MAE.

„Lumina lnstituţii de Învăţământ" a cerut autorităţilor române să reacţioneze după ce ambasadorul Turciei la Bucureşti a declarat că cele 11 şcoli pe care „Lumina" le are în România ar aparţine clericului Fetthulah Gulen, un opozant al lui Recep Erdogan care este acuzat că ar fi pus la cale puciul din Turcia.

Directorul general al Universităţii Lumina, Mucahit Biner, a declarat, joi, la emisiunea exclusiv online 24 de minute că a început demersurile pe lângă instituțiile române pentru a clarifica această situație și a cerut Ministerului Educației să precizeze că aceste școli sunt acreditate și controlate de instituțiile competente din România.

De asemenea, Mucahit Biner a atras atenția că cele 11 instituții de învățământ „Lumina” nu sunt finanțate de fundația patronată de Fethullah Gulen și că nici nu sunt afiliate la mișcarea Gulen. Singura legătură este că împărtășesc aceleași valori.

Clericul Gulen este un înțelept care pune accent pe valorile universale, pe libertate, demnitate, fără să se facă diferențe de gândire, limbă, nație. Este un curent de gândire. Noi îl urmărim și respectăm toate persoane care promovează valorile bune, universale valabile și noi promovăm aceste valori în școlile noastre. Aceasta este singura legătură. Mișcarea hizmet nu are o structură organizcă. Noi promovăm aceste idei universale. A face parte dintr-o mișcare, noi suntem liberi să gândim. Valorile pe care le promovăm în România sunt binevenite de oriunde ar fi dacă sunt valori aplicabile universal. Nu putem să spunem că noi suntem legați organic de mișcarea Gulen.Este o ințiativă civilă și nu am avut, financiar vorbind, niciun sprijin din partea lor”, a subliniat profesorul.

Tag-uri: Lumina, MAE, Turcia
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ