Reapare Barack Obama reapare în politică: ce misiune are ACUM

| 26 apr, 13:49

Fostul preşedinte american Barack Obama a reapărut luni în public cu angajamentul de a se dedica încurajării şi pregătirii tinerilor pentru a se implica în politică, dar fără nicio menţiune sau critică pentru succesorul său, Donald Trump, care se apropie de cea de-a 100-a zi a mandatului său, transmite EFE.

După lungi vacanţe în locuri exotice, dedicate în parte scrierii unei cărţi de memorii, Obama a revenit la microfon pentru a conferenţia în oraşul său preferat, Chicago, prima prezenţă dintr-o serie de acte publice care vor include în mai, la Berlin, o ceremonie alături de cancelara germană, Angela Merkel. 

"Ce s-a întâmplat de când am plecat?", a glumit Obama, la începutul conversaţiei cu tinerii la Universitatea Chicago (Illinois), aceeaşi în care a fost profesor de drept constituţional timp de peste zece ani. 

Aceasta a fost referinţa cea mai directă a fostului lider de la Casa Albă la marile schimbări care s-au produs după ce el a cedat Biroul Oval, pe 20 ianuarie, lui Donald Trump. 

Cu două zile înainte de a părăsi puterea, Barack Obama promitea că-şi va ridica vocea dacă va considera că acţiunile lui Donald Trump vor ameninţa "valorile principale" ale ţării, ceea ce, până acum, a făcut-o doar prin purtătorul său de cuvânt când a criticat interzicerea impusă în ianuarie unor imigranţi musulmani şi suspendată ulterior de un judecător. 

Obama nu are prevăzut să-l critice pe Trump în apariţiile publice şi private preconizate pentru următoarele luni, deoarece nu vrea ca răspunsurile sale să alimenteze tensiunile politice din ţară, după cum au explicat consilierii săi săptămâna trecută pentru The New York Times. 

Fostul preşedinte este axat, în schimb, pe definirea unei activităţi după preşedinţie care va încerca în bună parte să influenţeze viaţa politică din Statele Unite, pe care o consideră îngreunată de ratele scăzute de prezenţă la vot, influenţa nemăsurată a intereselor speciale şi de extremismul partizan în creştere. 

"Cel mai important lucru pe care pot să-l fac este să ajut într-un anume fel la pregătirea următoarei generaţii de lideri pentru a prelua frâiele şi a încerca să schimbe lumea", a spus Barack Obama. 

Prin Fundaţia Obama şi viitoarea sa bibliotecă prezidenţială, ambele în Chicago, fostul lider american speră să identifice tineri cu talent şi pasiune pentru munca în folosul comunităţii şi să le ofere instrumentele de care au nevoie pentru a avea succes. 

"Întrebarea este: există forme prin care putem dărâma unele din barierele care descurajează tinerii în faţa ideii unei vieţi în serviciul celorlalţi? Dacă există, vreau să lucrez cu ei pentru a demola aceste bariere", a subliniat Obama. 

"Vreau să accelerez mişcarea acestei noi generaţii către conducere. Pentru că, dacă aceasta se va întâmpla, cred că ne va fi bine", a adăugat el. 

Politicianul democrat a amintit că Statele Unite au "una din ratele de participare electorală dintre cele mai joase din democraţie" şi a opinat că asta se traduce într-o ruptură "între cei care ne guvernează şi în ceea ce credem". 

"Singurii care vor putea rezolva această problemă vor fi tinerii", a considerat fostul preşedinte american. 

Acesta are prevăzută în program primirea unui premiu, pe 7 mai, la Boston, eveniment urmat de călătorii în Italia, pentru un discurs la Summitul Mondial privind Inovaţia Alimentară, şi Germania, pentru o acţiune comună cu Angela Merkel, pe 25 mai, la Berlin.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ