Reducerea CAS intră în linie dreaptă

| 16 iun, 2014

În ciuda cârcotelilor invidioase venite din zona Opoziţiei, reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale va fi aplicată de la 1 octombrie.

Proiectul de lege care va modifica Codul Fiscal în acest sens, va fi adoptat miercuri în şedinţa de Guvern şi apoi trimis Parlamentului.

Anunţul a fost făcut de primul-ministru, Victor Ponta, acesta precizând totodată că reducerea CAS nu se va face prin ordonanţă de urgenţă, ci prin folosirea procedurii legislative standard. Potrivit estimărilor premierului, legea ar putea fi adoptată de Senat până la finalul acestei sesiuni parlamentare, urmând ca în luna septembrie să fie aprobată şi de Camera Deputaţilor, reducerea putând fiind astfel operaţională începând cu 1 octombrie. O altă veste bună este că odată cu reducerea CAS, Executivul nu va impune alte taxe pentru a compensa impactul bugetar al reducerii, premierul dând asigurări în acest sens.

“Vrem să arătăm că nu doar Guvernul, ci toate forţele politice îşi doresc reducerea CAS. Îmi aduc aminte că a fost şi o moţiune de cenzură pe tema asta. Sper că şi opoziţia să voteze legea”, a declarat Victor Ponta. Premierul a mărturisit că se aşteaptă la unanimitate în Parlament, în contextul în care partidele din opoziţie s-au declarat anterior drept susţinătoare ale reducerii impozitării muncii în România.

Alminteri, discuţiile privind reducerea CAS au oferit o nouă mostră de ipocrizie din partea opoziţiei. Dacă până de curând, liderii partidelor de dreapta strigau ca din gură de şarpe cât de multă nevoie este pentru introducerea unei astfel de măsuri, astăzi, în mod duplicitar, critică adoptarea ei, acuzând în mod populist Guvernul de manevre electorale. Ipocrizia aşa-zişilor politicieni de dreapta este cu atât mai mare, cu cât moţiunea de cenzură depusă recent viza strict acest subiect. De altfel şi premierul a relatat că atunci când a fost construit programul economic cu care USL a venit la guvernare, liberalii au ţinut cu precădere la păstrarea cotei unice, la neimpozitarea profitului reinvestit, cât şi la reducerea CAS la angajator.

Acum domnii Klaus Johannis şi Cătălin Predoiu se opun doar ca să fie contra. Este un fel de politică neserioasă”, a mai precizat Victor Ponta.

În aceste condiţii, decizia guvernului de a nu adopta reducerea CAS printr-o ordonanţă de urgenţă, ci în urma unui proiect de act normativ dezbătut în Parlament, este cu atât mai inspirată şi de salutat. Un scenariu neplăcut pentru forţele de dreapta, care vor fi puse astfel faţă în faţă cu propria lor ipocrizie.

Pe de altă parte, după cum spuneam aici pe obiectiv.info, o astfel de decizie este extrem de benefică pentru că asigură în primul rând premisele necesare pentru ca reducerea CAS să între într-un larg proces de dezbatere publică, la care să poată participa atât decidenţii politici, cât şi reprezentanţi ai mediului de afaceri. Rămâne însă de văzut dacă dezbaterile din Parlament vor genera consens politic sau dacă Opoziţia se va afunda şi mai mult în ridicol.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ