Reducerea CAS, obiectivul zero al Guvernul Ponta în negocierile cu FMI

| 03 iun, 2014

Zilele acestea are loc la București vizita delegației FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială, ocazie cu care Guvernul va negocia măsurile pe care dorește să le implementeze în continuare, cât și bugetul pentru anul 2015.

În vârful listei cu măsuri ce urmează a fi negociate stă mult discutata reducere a CAS la angajator cu 5 puncte procentuale. Negocierile vor fi destul de complexe, având în vedere că pentru orice tăiere de taxe, ceea ce presupune pierderea unor sume de bani de la bugetul de stat, FMI solicită autorităților de la București să găsească o sursă alternativă prin care să acopere aceste eventuale goluri. Chiar dacă în teorie reducerea CAS ar trebui să aducă la lumină locurile de muncă plătite la negru sau la gri, ceea ce ar însemna colectarea unor taxe mai mici, dar de la mai mulți, deci o sumă finală mai mare, aceasta rămâne totuși o teorie. Certitudinea este că impactul pe 6 luni al măsurii este de 2,6 miliarde lei, bani care trebuie asigurați din alte surse.

Una din aceste surse este taxa pentru construcții speciale, sau „taxa pe stâlp”, așa cum a fost ea botezată de jurnaliști. Această taxă este plătită doar de persoanele juridice, adică cei care vor beneficia de o eventuală reducere a CAS, în calitate de angajatori. Având în vedere că impactul reducerii CAS este de 2,6 miliarde de lei, în timp ce încasările din taxa de stâlp au fost estimate la 1,45 miliarde de lei, aritmetica ne spune că firmele vor beneficia mai mult de pe urma scăderii CAS, decât au de pierdut ca urmare a plății taxei pentru construcții speciale.

Totuși, taxa pe stâlp nu este suficientă, fiind necesare și alte surse de venituri suplimentare, pentru ca impactul reducerii CAS să fie neutru. Aceste venituri suplimentare pot veni nu doar din taxe suplimentare, ci și dintr-o mai bună colectare, lărgirea bazei de impozitare sau chiar tăierea cheltuielilor. În ceea ce privește colectarea la bugetul de stat, autoritățile se prezintă cu temele făcute în fața FMI. Pe primele 4 luni ale anului 2014 gradul de colectare a crescut cu 5,7%, față de aceeași perioadă a anului 2013. De altfel, suma estimată inițial a fi încasată din taxa pe stâlp a fost de aproximativ 500 de milioane de lei, deoarece FMI a considerat că gradul de colectare va fi de o treime. Surpriza plăcută a venit atunci când, în urma raportărilor preliminare, această estimare s-a triplat, ajungând la 1,45 mld lei.

Dată fiind siguranța cu care atât premierul Victor Ponta, cât și ceilalți membri ai Guvernului, vorbesc despre reducerea CAS de la 1 iulie, foarte probabil FMI va fi de acord cu această măsură. Indiferent, la Ministerul de Finanțe e forfotă mare zilele acestea, fiind realizate mai multe scenarii și simulări, pentru cazul în care delegația FMI se lasă greu de înduplecat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 iun, 2014
Ioan Bogdan
masura de REFORMA economica si sociala.
TVA,nu trebue redus ci RESTITUIT IMEDIAT a II-a,..a IX-a zi de la achitarea facturilor de consum energie si materii prime achitate.Prin aceasta restituire IMEDIATA (nu peste 90 de zile ca in prezent) TOATE preturile de productie scad justificat,legal,moral si transparent cu 24% FARA modificarea valorii tva si a relatiilor cu FMI,CE,BM si UE,pentru ca suma restituita 24% imediat,LOGIC,nu mai poate fi inclusa in pretul de productie ale bunurilor si serviciilor.La aceste preturi de productie SCAZUTE cu 24% se adauga OBLIGATORIU tva de 24% NU DE 9% si accizele acolo unde este cazul.Acestea vor fi incasate de buget,
-Se STIMULEAZA asocierile,investitiile productia consumul,..penru ca suma restituita 24% poate fi reinvestita iar in caz de CALAMITATI,..pierderile ar fi mai mici cu 24% NU 100% ca in prezent,
-Ar CRESTE puterea de cumparare cu 24% (echivalentul maririi tuturor pensiilor,salariilor,ajutoarelor,..cu 24% FARA sa se introduca bani in piata deci inflatie nu poate fi),
-Evaziunea s-ar AUTODIZOLVA pentru ca "evazionistii de azi" nu vor refuza STIMULAREA prducerii de bunuri si servicii ,prin restituirea legala si imediata a 24% din investitii,..
-Din acest moment TVA poate fi marit la 25%,pentru ca nu va afecta negativ producatorii si nici preturile.cei afectati vor fi cei care incearca sa produca ne autorizat.-Restituirea imediata a tva ar ramane REPERUL,indicatorul,productiei (pentru ca productia este in functie de consumul de energie si materii prime care contin tva care se restitue imediat) al incasarilor al controlului preturilor,..Deci avem solutie din pacate NUMAI inalta poarta ne poate aproba sa producem sau sa ne imprumute.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ