Reducerea numărului de taxe – fapte, nu vorbe

| 21 mai, 2014

După mai mulţi ani în care măsurile de simplificare a fiscalităţii au eşuat, guvernul condus de premierul Victor Ponta a aprobat marţi eliminarea şi comasarea a 92 de taxe şi tarife nefiscale. Executivul face astfel un pas important spre debirocratizarea sistemului fiscal românesc.

Cabinetul Ponta îşi propusese inițial eliminarea a doar 70 de taxe, însă Ministerul Finanţelor Publice a reuşit să identifice un număr mai mare de impuneri fiscale ce pot fi anulate. Ca urmare, marţi, cabinetul a aprobat o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea unor acte normative privind reducerea a 12 taxe şi tarife, din care cinci prin eliminare şi şapte prin comasare. Totodată, guvernul a adoptat şi o hotărâre prin care modifică unele acte normative privind taxele şi tarifele pentru unele servicii, prin care vizează 15 obligaţii financiare către stat. Dintre acestea, cinci sunt eliminate şi 10 sunt comasate. În acelaşi timp, prin ordinul ministrului de Finanţe vor fi reduse încă alte 65 de taxe şi tarife parafiscale.

Măsura de reducere a numărului de taxe şi impozite face parte dintr-un program mai larg al guvernului de a combate evaziunea fiscală şi a creşte veniturile colectate la buget. În această privinţă, cabinetul a făcut deja paşi importanţi prin reorganizarea ANAF şi implentarea unei serii de reforme menite să majoreze nivelul veniturilor bugetare. În acelaşi timp, executivul a luat şi o serie de măsuri de stimulare a conformării la plata taxelor şi impozitelor prin reducerea poverii fiscale.

Decizia de eliminare a celor 92 de taxe a luat în considerare impactul redus pe care acestea îl au asupra veniturilor bugetare. Conform Ministerului Finanţelor Publice încasările rezultate din aceste obligaţii fiscale erau nesemnificative în raport cu costurile de colectare. Astfel, Finanţele au decis să elimine taxele ale căror venituri la buget erau sub 100.000 lei-taxă.

În schimb, măsura de eliminare a celor 92 de taxe va avea un impact pozitiv major asupra contribuabililor, care se vor bucura de o reducere a birocraţiei în raport cu sistemul de colectare a taxelor şi impozitelor. Astfel, această decizie va contribui la crearea unui climat investiţional mai atractiv, completând celelalte măsuri destinate stimulării mediului de afaceri, printre care se numără: eliminarea impozitului pe profit, scutirea angajaților sectorului IT de la plata impozitului pe venit de natură salarială, reducerea TVA la pâine, acordarea de ajutoare de stat pentru creare a minim 20 de noi locuri de muncă sau subvenţionarea salariilor companiilor care angajează tineri absolvenţi. Totodată, dat fiind că printre taxele eliminate se numără şi o serie de tarife care trebuiau achitate pentru accesul la o serie de servicii publice, decizia cabinetului va avea şi un rol important în raport cu facilitarea accesului la acestea.

Astfel, în timp ce guvernele aflate sub coordonarea lui Traian Băsescu pe de o parte s-au lăudat cu eliminarea obligaţiilor fiscale iar pe de altă parte au luat măsuri de creştere a numărului şi a volumului taxelor şi impozitelor, executivul condus de Victor Ponta a trecut la fapte reducând fiscalitatea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ