Reducerea TVA la pâine – un argument în favoarea reducerii CAS

| 17 sep, 2014

Inițiativa Guvernului Ponta de a reduce TVA-ul la pâine s-a dovedit un succes de proporții! Rezultatele sunt încurajatoare nu doar pentru aplicarea reducerii TVA în cazul altor alimente, dar și pentru reducerea CAS-ului pe piața forței de muncă, acolo unde, la fel ca și înaintea de aplicarea TVA-ului redus la pâine, cârcotașii ar dori să perpetueze inactivitatea.

Cifrele care reies dintr-un studiu efectuat de patronatele din domeniu arată că reducerea TVA la produsele de panificaţie, de la 24% la 9%, aplicată de la 1 septembrie anul trecut, a generat o scădere a evaziunii fiscale cu 20%, în timp ce producţia fiscalizată de făină şi pâine a crescut cu 19%, respectiv cu 280.000 de tone.

Producţia de făină fiscalizată a crescut cu 164.000 tone de la 1 septembrie 2013 faţă de intervalul similar precedent, de la 606.000 tone la 726.000 tone, iar producţia fiscalizată de pâine a urcat cu 120.000 tone (19%), de la 862.000 tone la 1,026 milioane tone, potrivit studiului elaborat de Rompan.

Citeşte şi: ROMPAN: Reducerea TVA la pâine a dus la reducerea evaziunii fiscale cu 20%

După introducerea noului TVA, preţul pâinii a scăzut cu 10,25%, iar evaziunea fiscală s-a redus cu circa 300 de milioane de lei, potrivit datelor comunicate de ministrul Agriculturii. Un alt efect al reducerii fiscalității a fost că nu s-au mai înregistrat insolvenţe și falimente ale firmelor din sectorul produselor de panificație, ceea ce înseamnă că firmele au avut vânzări mai mari, un profit mai mare și au putut investi mai mult în crearea de noi locuri de muncă și în dezvoltarea propriei afaceri.

Rezultatele scăderii TVA-ului la pâine sunt incontestabile, dar nu trebuie uitat că măsura a fost implementată de Guvernul Ponta în ciuda corului de pesimiști și propăvăduitori ai statului cu mâinile în sân. La momentul respectiv, Executivul a dat dovadă de curaj în aplicarea măsurii, care era una necesară și corectă, dar în niciun caz nu exista atunci un consens în spațiul public și nici măcar în mediul politic, cu privire la luarea deciziei.

Citeşte şi: Reducere CAS 2014. Senatul a adoptat reducerea CAS la angajator. Camera Deputaţilor este decizională

În chip asemănător se discută astăzi despre decizia Guvernului de aplicare a reducerii contribuțiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale. Măsura este una necesară și dorită de mediul de afaceri, dar încă există încercări de blocare a adoptării ei de către anumite grupuri de interese și actorii politici care îi reprezintă.

Reducerea fiscalității pe piața forței de muncă are toate șansele să producă efecte similare celor demonstrate de scăderea TVA-ului la pâine, cel mai important din acestea fiind reducerea evaziunii fiscale. România are nevoie să scoată la lumină locurile de muncă nefiscalizate, la fel cum are nevoie reducă evaziunea din producția de alimentare. Deși aceste teme se află în dezbatere de mai mulți ani, atât în rândul celor din mediul privat, cât și al factorilor de decizie, Guvernul Ponta și-a asumat să aplice măsurile care pentru alții reprezintă doar subiecte de campanie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ