Regele Felipe al VI-lea avertizează împotriva "diviziunilor" care "sărăcesc și izolează"

| 24 oct, 15:08

Regele Spaniei Felipe VI a făcut apel vineri să nu fie ridicate "ziduri emoționale" și a avertizat împotriva diviziunilor care "sărăcesc și izolează", în contextul în care adepții independenței Cataloniei vor să lanseze procesul care duce la secesiune, relatează AFP.

"Atunci când încurajăm diviziunile ceva foarte profund se rupe în noi, în ființa noastră profundă, în inimile noastre. Nimeni nu ar trebui să construiască ziduri pe bază emoțională", a declarat el cu prilejul unei ceremonii desfășurate cu prilejul decernării premiului Prințesa de Asturia.

Monarhul spaniol nu a menționat explicit Catalonia, dar a transmis clar că se teme de o diviziune a țării.

"Un popor nu a ieșit niciodată mare din diviziuni, acestea nu fac decât să-l sărăcească și să-l izoleze. Să îndepărtăm fracturile sociale care sunt atât de păguboase", a subliniat el.

Afirmațiile sale au intervenit cu trei zile înainte de formarea noului parlament regional în Catalonia după alegerile de la 27 septembrie. Partile pro-independență au obținut o majoritate de 72 de locuri din cele 135 ale Adunării regionale catalane.

În campania sa, liderul catalan Artur Mas a promis să lanseze procesul care ar urma să ducă la independența Cataloniei în termen de 18 luni dacă obține susținerea noului Parlament.

Dar tabăra pro-independență nu a obținut decât 48% din sufragii, ceea ce a furnizat argumente guvernului central de la Madrid să reziste demersului în cauză.

Din punctul de vedere al șefului guvernului spaniol, Mariano Rajoy, Constituția nu le permite regiunilor să obțină secesiunea și s-a angajat joi să vegheze la menținerea unității Spaniei și la respectarea statului de drept.

"Într-o societate democratică ca a noastră, apărarea legalității și a principiilor constituționale este garanția drepturilor și libertăților tuturor cetățenilor", a pledat șeful guvernului.

Catalonia, care are 7,5 milioane de locuitori dintre care 73% vorbesc catalana, este cea de a doua regiune a Spaniei din punct de vedere al populației după Andaluzia și reprezintă o cincime din avuția națională.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ